The Kentucky Headhunters, Meet Me In Blues Land

The Kentucky Headhunters, Meet Me in Blues LandIn 1968 begonnen de broers Richard Young (rhythm gitaar/zang) en Fred Young (drums) samen met hun neven Anthony Kenney (bas) en Greg Martin (lead gitaar) als de Southern blues-rock band Itchy Brothers en werden in 1986 omgedoopt naar The Kentucky Headhunters, later werd ook nog Doug Phelps (rhythm gitaar) aan toegevoegd.

In 1992 raakten zij bevriend met pianist Johnnie Johnson, voormalig sideman van Chuck Berry en in 1993 rolde het eerste gezamelijke album ‘That ‘ll work’ van de persen. In 2003 werd Johnson gevraagd nog eens samen een plaat te maken en Johnnie was direct enthousiast. Zij begonnen gelijk nummers te schrijven/spelen, maar nu pas in 2015 is het album afgemixt. Johnson mocht het niet meer meemaken, hij overleed in 2005.
Het album bevat elf nummers, tien van eigen hand en één cover van Chuck Berry,’Little Queenie’. Het is een pracht plaat geworden met rock ‘n’ roll, (slow)blues en southernrock, waar de vonken bijtijds vanaf spatten waarbij het het gitaarspel van Doug Phelps in het oog springt en waar Johnnie met zijn piano de nummers nog een level omhoog trekken. Wat ook opvalt is dat zowel Richard als Doug de zang op verdelen, op vier nummers zingt Richard, op vijf Doug en op één is Johnnie te horen, een prettige afwisseling. Blijft over één instrumentaalnummer, een werkelijk op moordend tempo gespeelde boogie, een kolfje naar Johnnie’s hand.

Meet me in bluesland is het laatste huzarenstukje voor Johnnie Johnson geworden. Hij heeft het eindresultaat dan niet mee mogen maken, had hij dat wel gemogen, dan was hij er trots op geweest. (Alligator Records)

Jan van Eck Auteur