Cécile Doo-Kingué, Anybody Listening Pt.1 Monologues

Cécile Doo-Kingué, Anybody Listening Pt.1 MonologuesCécile Doo-Kingué is een in Montreal wonende zangeres/gitariste/songwriter. In 2008 debuteerde ze met de EP Akoustik, waarop vijf solo gebrachte akoestische nummers stonden. Twee jaar later verscheen haar eerste album Freedom Calling, waar we ondermeer de vijf nummer van de EP in banduitvoering horen. Weer twee jaar later verscheen het album Gris. Terwijl het eerste album op een nummer na Engelstalig was, het tweede album is Franstalig. Ook bracht ze nog een Franstalige EP uit, waarvan de nummers ook terug te vinden zijn op Gris.

Voor haar nieuwe cd, deel één van een drieluik, Anybody Listening, part 1: Monologues, heeft ze haar ritmesectie tijdelijk op non actief gezet en de akoestische gitaar weer ter hand genomen. Resultaat is een toch wel zeer indrukwekkend product. Het album wordt in het Engels gezonden, met uitzondering van enkele strofen Frans in het nummer “Home”.

Cécile kan uitstekend met de gitaar overweg, heeft een indrukwekkende stem en heeft daarnaast in haar songs ook nog iets te vertellen. De teksten gaan ergens over: over opgroeien in een vreemd land, waar je je niet altijd even welkom voelt (“Third World Child”), over politiegeweld tegen Afro-Amerikanen (“Six Letters”), over de verleidingen van het leven (“Sweet Talkin’ Devil”), over geweld tegen homo’s en lesbiennes (“Bloodstained Vodka”), over eenzaamheid en egoïsme (“Anybody Listening”) en materialisme (“Animal Kingdom”). Af en toe komt er ook een wat luchtiger song tussendoor, zoals “Little Bit”. Zwakke nummers staan er niet op en het album houdt je in de ban van de eerste tot de laatste noot.

De nummers “Make Me” en “Bloodstained Vodka” krijgen van onze Amerikaanse vrienden het stempel ”Explicit” mee voor het niet altijd even politiek correcte teksten. Maar soms is dat nodig om de boodschap goed over te brengen. Dit is een indrukwekkend album met soul, blues en folk, dat je naar de strot grijpt. (CDK Music)

Ton Kok Auteur