Ward Thomas, From Where We Stand

Ward Thomas, From Where We StandWard Thomas is de naam voor het samenwerkingsverband van de in 1994 geboren tweeling Lizzy en Catherine Ward Thomas uit Hampshire, UK. Hun eersteling uit 2014 was een EP, ‘Footnotes’, met slechts vier nummers en16 minuten muziek. De opvolger heeft maar liefst 18 tracks en een speelduur van ruim 75 minuten, in een jaartje is er veel gebeurd, blijkbaar. Op deze nieuwe CD staan vier live tracks van een concert in Glasgow, zodat we ‘Push for the stride’, ‘Guest list’, ‘Caledonia’ en ‘Town called ugley’ twee maal horen. De muziek is Americana met de nadruk op country ‘Nashville stijl’, een soort hitgevoelige countrypop, denk daarbij met name aan de ‘Dixie chicks’. Ze waren eind april te beluisteren in Paradiso. De songs zijn voor het overgrote deel door de twins zelf geschreven, de ook al op ‘Footnotes’ te beluisteren track ‘Caledonia’ werd geschreven door een oude bekende, Dougie McLean. In de lyrics, in a ‘real country feel’ is er met name ruimte voor relaties en liefde, neem bijvoorbeeld ‘Guest list’: ‘You’re someone on the top of the guest list, each little story I tell has got you in it’, maar in het autobiografische ‘Town called ugley’ gaat het over het vele ‘on the road’ zijn: ‘I swear we drove right past the old kings head 25 times or more. The wipers stopped and Catherine said ‘I can’t take this any more’, so Lizzy jumped out and took the wheel, she coulda take us to the moon and back. By the time that we got out and slammed the door in a town called UGLEY’. Het nummer is op video te bekijken (wardthomasmusic.com) met als special gast Vince Gill. De uptempo en lekker rockende nummers worden aangenaam afgewisseld met rustige nummers. Weinig informatie is er op mijn recensie-exemplaar of ook op de website over de musici op de CD, er staat wel een vermelding van opnames in Nashville in 2012.

Liefhebbers van Nashville-getinte country zullen heel blij zijn met deze CD met een prettig lange speelduur. De zang is goed, de begeleiding ook, de songs mogen er zijn, wellicht met de ballad ‘From where I stand’ als hoogtepunt. (V2 Records)

Fred Schmale Auteur