Danny & The Champions Of The World, What Kind Of Love

Danny & The Champions Of The World, What Kind Of LoveDanny & the Champions of the World was tot voorkort voor mij een nieuwe naam. Tot dat ik in een persbericht, van het Mañana Mañana festival 2015, las dat hij als eerbetoon aan Percy Sledge geboekt was. Nieuwsgierig zoals wij in deze kroeg altijd zijn, gingen we op onderzoek uit. Wie is die Danny “George” Wilson eigenlijk en wat triggerde de festivalprogrammeur juist hem te boeken.

Even voor diegene die het nog niet wisten, op het Mañana Mañana festival laten ze de muziekgeest de vrijeloop. Dit evenement vind dit jaar plaats in het weekend van 28 tot en met 30 augustus op Landgoed Enghuizen in Hummelo. Op dit festival doeken over het algemeen geen grote namen op. Men gokt er een beetje op dat de optredens uniek uitpakken waardoor de sessies lekker lang in je geheugen blijven hangen. Mooi concept, die ik in het verre verleden, bij vlagen op podium Roepaen ook heb meegemaakt.

Het vijfde album van Danny & The Champions Of The World heet What Kind Of Love. Tja, en zoals de titel al doet vermoeden gaat de tien liedjes op dit album dan ook over de liefde. In de breedste zin van het woord ontvouwd zich een fantastische country soul plaat die leunt op de grondbeginselen van ene Eddie Hinton. Wilson laat daar volgens mij ook iets over los. “the title made me think of some mythical jazz and soul records” Ik durf te wedden dat hij vast en zeker naar Hinton’s Cry & Moan of Letters From Mississippi heeft geluisterd. Met enige nuance merk ik op dat het verschil zit in het feit dat Wilson’s soulvolle stem en muziek mij iets te gelikt klinkt. Ik kreeg namelijk het gevoel dat ik het na drie of vier draaibeurten wel gehoord had. Samen met Champions Of The World bestaande uit Chris Clarke, Steve Brookes, Paul Lush, ‘Free Jazz’ Geoff op saxofoon en toetsen en Henry Senior Jnr op Pedal steel, hebben ze desalniettemin een aangename plaat gemaakt.

Met als hoogtepunt songs als Clear Water, Can I Change My Mind (waar heb ik dit wel eens eerder gehoord?) en Just Be Yourself kan ik mij wel een beetje voorstellen waarom de Mañana Mañana programmeur Danny & The Champions Of The World op hun affiche hebben gezet. What Kind Of Love klinkt overigens alles behalve geestverruimend, om daar maar eens op terug te komen. Maar naar het schijnt moet je de band vooral live aan het werk zien. Met andere woorden, grijp je kans en doe er wat mee. (Loose Music)

Jan Janssen Auteur