John Campbelljohn, Chin Up

John Campbelljohn, Chin UpChin Up is het tiende album van de Canadese (slide)gitarist en zanger John Campbelljohn. De hoes van dit album wordt gesierd met CampbellJohn’s fraaie gitarencollectie. Of hij alle twaalf afgebeelde gitaren ook daadwerkelijk gebruikt op deze cd weet ik niet, maar het gitaargeluid is behoorlijk gevarieerd. Twaalf zelfgeschreven nummers staan er op de cd, waarvan elf samen met anderen geschreven.

Het begint met “The Mumble Boogie”, waarin fraai Hawaiian-style steelgitaar te horen is. Akoestisch slidespel is te horen op “I Got It All”. Op “Meet My Maker” valt vooral het subtiele basspel van Ronald Hynes op, terwijl ook de fraaie brug in dit nummer er mag wezen. Op “How Stupid Is That” sluiten het pianospel van Robert Campbell en het slidespel van John perfect op elkaar aan. Tel daarbij een sterke tekst en we hebben hier een van de hoogtepunten van de cd te pakken.

Van “Fantastico Supremo” had hij echter beter een instrumentaal nummer kunnen maken, want het zanggedeelte haalt naar mijn mening dit nummer behoorlijk omlaag. De achtergrondzang werd opgenomen in een hotelkamer in Brescia, Italië en waarschijnlijk had de Chianti en/of Brunello al rijkelijk gevloeid. Een aantal nummers zijn standaard nummers, die door een verrassende wending boven het gemiddelde uitsteken. Enkele andere nummers blijven daar echter op hangen. Chin Up is niet het perfecte album geworden om de tien te volmaken, maar zeker voor de liefhebbers van slidegitaar de moeite waard. (Nood Recordings)

Ton Kok Auteur