Red Moon Road

Meet ‘Red moon road’, een uitstekende folkband uit Winnipeg in Canada. Volgens eigen zeggen ontstond de samenwerking tussen Daniel Jordan (ooit een big-band jazz drummer), Daniel Peloquin-Hopfner (voorheen een progressieve metalboy) en zangeres Sheena Raltai (was leadzangeres in een punkband) in een zeilboot in 2009 tijdens een storm op een Canadees meer (en die zijn vaak heel groooot). Het resultaat is deze prachtige debuut-CD (er was eerst een EP, ‘Tales from the whiteshell’), geworteld in akoestische folk. Het is voortdurend genieten van wonderschone harmoniezang en het geluid van de meestal akoestische instrumenten als banjo, gitaar, mandoline met aanvulling van drums, pedal steel, fiddle, toy piano, kazoo en meer van dat fraais. Heerlijke muziek, met subtiele invloeden van jazz (van vooral de bas en de drums) en popmuziek. Let op het klassiek aandoende vioolspel en de machtig mooie mandoline in het prijsnummer ‘Demons’. Het Franstalige nummer van de CD, ‘Qu’allons-nous faire’ is een lekker fiddle-nummertje. Ze waren op 1 mei in Spijkerboor, in het bekende ‘’t Keerpunt’, het zal velen zijn ontgaan. Maar bij een volgende gelegenheid beveel ik dit trio van harte aan.

Mocht je denken dat er geen verrassende nieuwelingen zijn te begroeten, ga dan eens luisteren naar ‘Red moon road’. Prachtige songs, wonderschone arrangementen en samenzang die bij vlagen doet denken aan ons diepbetreurde ‘Girlyman’ (luister naar ‘Why he left the ocean’). Prachtig, hoor! (Independent)

Fred Schmale Auteur