Rusty Apollo, Oh Yeah!

Rusty Appolo, Oh Yeah!Rusty Apollo is een nieuwe naam in de Nederlandse blues wereld. De leden van de band hebben een mooie carrière achter de rug in de diverse muzikale disciplines. Voor blues liefhebbers is harmonicaspeler Kim Snelten de meest bekende naam. De andere leden zijn Michiel van Leeuwen (bas/zang), Rogier van der Ploeg (gitaar), Onno Voorhoeve (gitaar/fluit) en Mike Meijer (drums/zang). De elf songs zijn allemaal min of meer bekende blues klassiekers en krijgen een lekkere rauwe bewerking mee van dit kwintet. Veel nummers hebben een wat monotoon, soms slepend ritme. Niet verwonderlijk dat ruim geput is uit het werk van John Lee Hooker en Howlin’ Wolf. Wat betreft de lead zang nemen Michiel van Leeuwen en Mike Meijer ieder vijf nummers voor hun rekening. Kim Snelten is als zanger te horen in “Mellow Down Easy”, een nummer dat ik hem in het verleden ook met enige regelmaat in andere bands heb horen vertolken.

Hoewel het een constant album is, springen enkele nummers er toch wel boven uit. John Lee Hooker’s “Highway 13” begint behoorlijk ingetogen, maar naarmate het nummer vordert, stijgt de intensiteit. “Chevrolet (“Can I Do It For You?”)” krijgt ook een bijzondere bewerking. Michiel van Leeuwen zingt dit nummer met alleen begeleiding van percussie en een dwarsfluit. In “Take Out Some Insurance” weten ze zich het luie geluid van Jimmy Reed prima eigen te maken. Tja, eigenlijk wordt er met dit album niets nieuws gebracht, maar door de indrukwekkende manier waarop alles gespeeld wordt is het zeker de aanschaf waard. In de categorie ‘Traditionele Blues’ in Nederland de topper tot op heden dit jaar. (Sonic Rendezvous)

Ton Kok Auteur