Ben Reel, 7th

Ben Reel, 7thOp 7th, inderdaad, het zevende album van de Noord-Ierse liedjessmid, zanger, gitarist en mondharmonicaspeler Ben Reel, staan uitsluitend Amerikaanse muziekgenres. Dat zijn er nogal wat. Met recht kun je van een ratjetoe spreken: roots-pop, alt country, country-folk, rock ‘n’ roll, heartland-rock, blues, soul, gospel. Niettemin is het een mooi uitgebalanceerd album met veertien uitstekende liedjes die, in al hun diversiteit, prima op elkaar aansluiten. Belangrijke schakels vormen zijn soepele soulstem, gepijnigde manier van zingen en het lekker aanstekelijke spel van zijn begeleiders, vijftien in getal, met onder meer gitaristen, drummers, bassist, toetsenist en een enkele keer trompettist of saxofonist. Speciale vermelding is er voor de Amerikaanse singer-songwriter David Olney, als medecomponist betrokken bij de mooie ballad God’s World en er ook op meezingt. En ten slotte mag Reel zijn hoed(je) afzetten voor zijn vrouw Julieanne, die schittert als tweede stem en daarnaast een belangrijke rol vervult in de prachtige gospelachtige achtergrondkoortjes. Reel nam 7th thuis op, was eindverantwoordelijk voor de gloedvolle sound en de open, franjeloze productie. (B. Reel Records)