Warren Haynes, Ashes & Dust

Warren Haynes, Ashes & DustDe hoeksteen van het Amerikaanse muzikale roots country muziek, niemand minder dan Warren Hayes zetten enige tijd geleden zijn derde CD Ashes & Dust in de schappen. Warren Haynes, die de meesten van jullie kennen van onder meer The Allman Brothers Band en Gov’t Mule, werk op deze plaat samen met de uit New Jersey afkomstige folk rock formatie Railroad Earth. Haynes werkte in zijn eentje aan behoorlijk wat songs. De meeste daarvan hadden een folky en Keltische inslag. Een samenwerking met Railroad Earth lag in eerste instantie niet zomaar voor de hand, maar kwam in een stroomversnelling terecht omdat de band met Haynes het podium ging delen.

Ashes & Dust is dan ook niet een plaat die je zomaar uit de koken van Warren Haynes zou verwachten. Zo opent de CD met Is It Me or You? en Coal Tattoo. Lekker laidback tokkelt Andy Goessling’s banjo als rode draad door beide liedjes. De songs plaveien de melodieuze grondslag van dit album. Blue Maiden’s Tale sijpelt langzaam maar zeker bij mij naar binnen. Heb het meerdere malen achter elkaar afgespeeld. De verwachte schoonheid, van dit nagenoeg akoestische vorm gegeven liedje, openbare zich. Heerlijk! Even later hoor ik de Fleetwood Mac cover Gold Dust Woman (feat. Grace Potter). Dit nummer stond op Fleetwood Mac’s legendarische CD Rumours. Er wordt weinig moeite gedaan dit liedjes een eigen smoelwerk mee te geven. Potter doet haar uiterste best om als Stievie Nicks te klinken, terwijl Goessling en Haynes beurtelings met Dobro en slide gitaarwerk je in de wolken brengen. Het voegt allemaal niet veel toe, maar het klinkt bloedmooi.

Ashes & Dust bevat dertien songs en heeft een speelduur van ruim een uur en twintig minuten. Alle liedjes worden lekker uitgesponnen, niet een onder de vier minuten. Ik heb mij eerlijk gezegd geen moment zitten vervelen. De lijst van meespelende muzikanten is lang. Shawn Colvin, Mickey Raphael en Allman Brothers Band bassist Oteil Burbridge, percussionist Marc Quinones die ook aanschoven, maken Ashes & Dust tot een betekenisvolle plaat. (Provogue)

Jan Janssen Auteur