The High Line Riders, Bumping Into Nothing

The High Line Riders, Bumping Into NothingEd Pettersen heeft zich een bestaan verworven in Nashville, waar hij zich bezighoudt met produceren van CD’s, zoals in 2006 de prachtige 3CD-set ‘Song of America’ en de laatste CD van Freedy Johnston. Er is voldoende tijd om zelf songs te schrijven en op te nemen en om projecten te doen in Noorwegen (zijn roots liggen daar, hijzelf is geboren in NYC) en in Nashville. Ooit had hij in 1997 een doorbraak met zijn groep ‘The High Line Riders’ en de CD ‘Something south of here’, een goed ontvangen CD met lekkere twangy rock’n’roll. En onder deze naam heeft Ed een nieuwe band in het leven geroepen, waarin alleen drummer Pete Abbott uit de oorspronkelijke line-up is teruggekeerd.

Verder spelen nu Gary Goodlow (net als Ed op gitaar), David Santos op bas en Mike Brenner op steel gitaar. De basis-sound is lekkere rock, maar er zijn vele uitstapjes naar diverse muziekstijlen te genieten, niet in de laatste plaats door de vele gastmusici. Zo zijn o.m. Freedy Johnston (in de stevig rockende opener ‘Every time it rains’), Chuck Mead (‘I don’t think about when you were mine’), Joanna Smith (‘I’m where you were’), The Farewell drifters (‘Janey’) en de Noren Henning Kvitnes en Ida Jenshus (‘Cold comfort’, een nummer dat terugkomt als bonus track met alleen Kvitnes, het is één van mijn favoriete nummers – Kvitnes schreef het samen met Pettersen, zoals dat in twee andere songs ook het geval is). Ed schreef ‘Small town in my mind’ samen met Freddy Holm en de overige acht nummers deed hij alleen. De muziek gaat van stevige rock, met Springsteen-accenten (de titeltrack), via mid-tempo country-rock (‘You can’t get it from here’) naar popgetinte country (de tracks met Mead en Smith).

Pettersen rocks again! Zijn songs zijn uitstekend, hij weet hoe aangename maar bij vlagen stevige rock moet worden gespeeld en gezongen. Voor de liefhebbers van Springsteen, Bob Seger en John Mellencamp is dit een CD waar ze maar eens aandacht aan moeten geven! (Blue Rose Records)

Fred Schmale Auteur