Blues Caravan 2014, Laurence Jones, Christina Skjolberg, Albert Castiglia LIVE

Blues Caravan 2014, Laurence Jones, Christina Skjolberg, Albert Castiglia LIVEIn 2005 verscheen de eerste CD van Ruf Records’ Blues Caravan. Thomas Ruf bedacht het concept om drie artiesten onder deze op pad te sturen met een begeleidingsband. De drie solisten wisselen vrijwel per jaar en in 2014 bestond de groep uit Christina Skjolberg (Noorwegen), Laurence Jones (Engeland) en Albert Castiglia (Verenigde Staten). Ze worden begeleidt door op Roger Inniss (Engeland) op bas en Miri Miettinen (Finland) op drums. Een waar internationaal gezelschap dus.

Inmiddels hebben de bandleden weer hun eigen weg vervolgd, maar kunnen we nog even nagenieten van de 2014 editie met deze Live cd/DVD. Op de cd staan elf nummers, waar er negen van ook op de DVD te vinden zijn. DVD wordt dan weer aangevuld met vier nummers, die de cd niet gehaald hebben. De nummers die alleen op cd te vinden zijn, zijn twee Albert Castiglia nummers: “Put Some Stank On It” en de Rolling Stones cover “Sway”.

Voor de verdere bespreking ga ik uit van de DVD.

De cd opent met het nummer “Join Me On The Blues Caravan”, waarop het hele gezelschap te horen is. Instrumentaal zit het prima in elkaar, met drie solerende gitaristen, die elk een eigen stijl hebben. De tekst, vooral het refrein, komt iets te geforceerd over, maar de sfeer zit er wel gelijk goed in.
De opbouw van de cd c.q. de volgorde van de artiesten is uitstekend. Christina Skjolberg bijt het spits af en brengt een paar prima eigen werkjes. Naast de ritmesectie wordt ze begeleidt door Laurence Jones op toetsen. Miss Skjolberg toont zich een prima songwriter en een talentje voor de toekomst. Qua zang moet ze nog wat groeien en wat gitaarspel mag ze wat mij betreft iets minder van haar pedalen en tremolo gebruik maken, maar de dame zet verder een prima performance neer.

Laurence Jones mag vervolgens zijn muzikale kwaliteiten tonen. Ook hij zet een goede show neer, waarin hij laat horen dat de gitaar weinig geheimen meer voor hem heeft en ook vocaal is er weinig mis. Het doorleefde in de stem komt ongetwijfeld in de loop der jaren. Overigens zijn de Inniss en Miettinen tegenwoordig ook de vaste begeleiders in zijn eigen band. Bij dit optreden van Laurence Jones komt trouwens wel een zwak punt van de DVD aan het licht. In “Soul Swamp River” zingt Laurence een stukje onversterkt en tijdens “All Along The Watchtower” wordt het volume van de gitaar helemaal op nul gezet. Voor in de zaal komt dit ongetwijfeld prima over, maar op de DVD en cd (“All Along The Watchtower”) levert dat toch wel lange stiltes op.

De meeste indruk maakt de geroutineerde Albert Castiglia. Het begint met een indrukwekkende instrumentaal nummer: “Fat Cat”. Hij vervolgt met het eveneens instrumentale “Freddie’s Boogie”(“Boogie Funk”) inclusief een prima solo, waarbij hij op een gegeven moment alleen de linker hand gebruikt. Zeer indrukwekkend. Het ondermeer van Magic Slim bekende “Bad Avenue” is een stevige slow blues, waarin Castiglia een lange wandeling door het publiek maakt en zelfs voor een dame op de knieën gaat. Tegenwoordig is een dergelijke wandeling bijna obligaat, maar het blijft leuk. Opmerkelijk is dat Castiglia speelt met de middelvinger van zijn linkerhand in het verband, maar dit schijnt hem totaal niet te hinderen. De gezamenlijke afsluiters zijn “Cocaine” en “Sweet Home Chicago”. De Blues Caravan is een prima project met dit keer een glansrol voor de hier nog steeds zwaar onderschatte Albert Castiglia. (Ruf Records)

Ton Kok Auteur