Ad VanDerVeen, Presents Of The Past/Requests Revisited

Ad VanDerVeen, Presents Of The Past and Requests RevisitedAd Vanderveen kennen we als één van Nederlands beste singer-songwriters. Op zijn nieuwste product, de fraaie dubbelCD ‘Presents of the past/Requests revisited’ horen we hem op gitaren, mondharmonica, bas, banjo, autoharp en percussie. Ad Vanderveen is al actief sinds de jaren 70, toen hij met de band ‘Brinker’ een paar singeltjes maakte. Hij speelde bas in Herman Brood’s ‘Wild Romance’, had samen Philip Kroonenberg de formatie ‘Personnel’ in de jaren 80 en de vroege jaren 90. Als solo-artiest en onderdeel van vele projecten, o.m. met Iain Matthews, Eliza Gilkyson en zijn garage-band ‘The O’Neils’, heeft hij inmiddels meer dan 20 CD’s gevuld, met als debuut in 1993 ‘Travel light’. Ad’s nieuwste project is een dubbelCD, opgenomen in Den Haag zonder publiek in Theater in de steeg (‘Presents of the past’ met 10 nieuwe liedjes van Ad) en Studio ‘Seafront Music’ (‘Requests revisited’, 10 remakes van bekende songs van Ad). De productie is in handen van Ad zelf en de Haagse singer/songwriter Rene Kaaij, die bijdraagt op bas, drums, piano, hammondorgel, accordeon, percussie en vocals. Het resultaat mag er zijn. Kijken we allereerst naar de CD met de remakes, dan is het verrassend om te horen hoe de heren, samen met violisten Jim Morrison en Karen Joy Mc Coy, Maaike Peterse op cello, Kersten de Ligny op percussie/vocals, Timon van Heerdt op mandoline en incidentele bijdragen van Rob van Duuren op pedal steel en Dimitri Vlaanderen op percussie, de bekende songs als ‘First feeling’, ‘Anchor’, ‘Emigrant family’ en ‘Soul power’ een nieuw leven geven. Prachtig gedaan. Er staat ook een door elektrische gitaren en orgel(s) beheerste hidden track (‘Water under the bridge’, bekend van Personnel) op van meer dan 19 minuten, waarop we maar liefst 13 musici en vocalisten kunnen horen, waaronder Leland Sklar en Al Kooper. De CD met de nieuwe songs laat eens te meer horen dat Ad een geweldige songwriter is. Diverse van zijn nieuwe songs komen ongetwijfeld terecht in de lange reeks Vanderveen-klassiekers, waarvan er een aantal op de revisited-CD staan. Neem het schitterende ‘The future has changed’, waarop diva Lynn Miles meezingt. En ook de titeltrack, het vriendelijk voortkabbelende ‘Presents of the past’, ‘Small time real life stories’ , het in accordeon gedoopte walsje ‘Music waiting for words’ en ‘Well that never runs dry’ zijn aansprekende nieuwelingen.

Ad Vanderveen staat voor constante topkwaliteit. Hier is hij sterker dan ooit door de verrassend prima samenwerking met alleskunner Rene Kaaij. Een CD om in je hart te sluiten. En – door de ‘Requests revisited’ bovendien een leuke kennismaking met het eerdere werk van Ad, een flink aantal van de nummers op deze CD is niet meer verkrijgbaar in de originele versie! (Blue Rose Records)

Fred Schmale Auteur