Chris D. Smith, A.D. 2014

Chris D. Smith, A.D. 2014Chris D. Smith, A.D. 2014 Chris D. Smith is een uit Antwerpen afkomstige songwriter, die in 2012 zijn debuutalbum Words uitbracht. Vorig kaar verscheen de opvolger A.D. 2014 en dit album bevat elf door hem geschreven songs, die een groot scala aan invloeden in zich bergen. Zo horen we Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Rolling Stones en Beatles in de muziek terug. Hoewel hij in zijn jongere jaren helemaal in de ban was van mensen als B.B. King en Muddy Waters is hier weinig van terug te vinden.

Smith zingt en speelt gitaar, bas, toetsen, harmonica, percussie en produceerde het album zelf. Hij wordt verder bijgestaan door zeven vakkundige muzikanten, zoals Bart Delacourt ((bas), Tim Coenen (drums/gitaar/bas), Tom Vanstiphout (gitaar/pedal steel), Little Chris Van Nauws (gitaar) en Niels Verheest (toetsen).

De muziek is niet in een hokje te plaatsen. Zo opent de cd met “Italian Girls”, waarin we een vleugje Bryan Adams horen. Dat gaat over in een reggae-achtig werkje “Hard Times”, dat dan weer gevolgd wordt door “Tell Me”, waarin we Led Zeppelin invloeden herkennen. Maar ook country, folk en rock zijn hem niet vreemd.

Zo weet Chris een aantal totaal uiteenlopende werkjes achter elkaar te zetten. Naast het gebruikelijke instrumentarium met gitaar, toetsen, bas en drums zijn ook wat minder gangbare instrumenten te horen, zoals vibrafoon (Carlo Willems) en viool (Nils De Caster). Deze instrumenten spelen een belangrijke rol in de ballade “Gates Of Love”. Dire Straits horen we terug in de titelsong “A.D. 2014”, een nummer waar bij de gitaarliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Het slotnummer van de cd “A.D. 2014 Reprise” is hier een voortzetting van, maar heeft weer een heel ander sfeertje. Op “Coat Made Of Love” horen we dan ook nog een vleugje Peter Frampton. Dit is een verrassende cd, die ondanks de uiteenlopende stijlen, toch als een geheel klinkt. En wie wat wil beluisteren van Chris D. Smith, die raad ik een bezoekje aan op de website www.chrisdsmith.com. (Independent)

Ton Kok Auteur