Dom Flemons, Prospect Hill

Dom Flemons, Prospect HillDom Flemons noemt zich eigenlijk The American Songster Dom Flemons. Hij maakt deel uit van het interessante collectief The Carolina Chocolate Drops, waarvan nu dus drie leden een solo-CD hebben afgeleverd. Na Leyla McClella en Rhiannon Giddens (beide in ons cafe te vinden) is het nu de beurt aan Dom Flemons. Zijn inspiratie vind hij o.m. in de vroege New Orleans Jazz, in blues van grootheden als Sonny Boy Williamson (de door Dom bewerkte traditional ‘Polly put the kettle on’) en Tampa Red (van hem horen we ‘But they got it fixed right on’), in de old-time fiddlemuziek (uit Arizona deze keer) en in de stringbandmuziek van de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw (‘Have I stayed too long’ is een song van Blind James Campbell and his Nashville String Band – overigens heeft ook Willie Nelson deze song gecovered).

Dom heeft meer favorieten, in ‘I can’t do it anymore’ eert hij zijn rockhelden uit de jaren 50 – met name Hank Ballard. Er zijn twee instrumentaaltjes een van ene James Davis (‘Georgia drumbeat’) en de ander van Dom en onze favoriet Guy Davis, die in een aantal nummers op de CD is te horen (gitaar, banjo, snare drums, vocals),’Marching up to Prospect Hill’. Verder zijn er o.m. zes eigen nummers van Dom. In de meeste songs is de begeleiding klein gehouden, twee tot vier personen, de grootste band is Dom plus vier (clarinet, gitaar, banjo, bas en drums). Verder horen we op de CD fiddle, harmonica, saxofoon, de nodige ritme-instrumenten en diverse vocalisten.

Een leuke CD met – gedeeltelijk – een jaren 20 feel. Met name de sfeer die Dom oproept is aangenaam, er wordt heel enthousiast gemusiceerd en gezongen. Hedendaagse old-timey music met een bluesy en jazzy feel!! (Dixiefrog Records)

Fred Schmale Auteur