King Of The World, Live At Paradiso

King Of The World, Live At ParadisoHoe je het ook wendt of keert, King of the World is in iets meer dan drie jaar tijd uitgegroeid tot een van de toonaangevende bands in Nederland. Natuurlijk heeft de groep een steuntje in de rug gehad van Johan Derksen en top promotiewerk, maar de kwaliteit van de mannen is boven elke twijfel verheven. Ruud Weber (bas/zang), Erwin Java (gitaar), Fokke de Jong (drums/achtergrond zang) en Govert van der Kolm (toetsen/achtergrond zang) vormen een hecht collectief, dat twee goede studio cd’s heeft afgeleverd. Op Live At Paradiso laten ze horen op het podium het best tot zijn recht te komen. Elf van de dertien nummers verschenen al op de beide studio cd’s. “Woman Across The River” staat ook al vanaf het begin op de setlist. Het nummer was al te horen op de promo uit 2012. Het enige nieuwe nummer is Delbert McClinton’s “Do It”.

Elke keer als ik de cd beluister hoor ik een combinatie van stevige Texas Blues, vermengt met een portie onvervalste Nederblues (in de positieve zin des woords), wat toch een herkenbaar eigen geluid oplevert. Vind ik de band op de studio albums wat voorzichtig en clean spelen, live gaat het helemaal los. Heerlijk zijn de fraaie gitaar/Hammond-duellen, zoals in de opener “Messing With My Mind” en in “Woman Across The River”. Vuurwerk ook in de slow blues “If You Want To Leave”, waar het felle gitaarspel van Erwin Java door het pompende Hammond ondersteund wordt. “Better Leave While You Can” heeft dezelfde ingrediënten en is een stevige shuffle met een ZZ Top-achtige gitaarriff.

Tel bij het feilloze instrumentale gedeelte ook nog het relaxte, prettige stemgeluid van Ruud Weber en je hebt een top cd, waarop het live geluid van de groep op nagenoeg perfecte wijze is vastgelegd. Kunnen we dan echt geen minpuntje vinden? Jazeker, jammer dat bij “Broke And Lonely” het visuele aspect van Govert’s capriolen op de toetsen ontbreekt. (Independent)

Ton Kok Auteur