Muddy Waters 100

Muddy Waters 100Time flyes. Het is al weer honderd jaar geleden dat Muddy Waters, geboren als McKinley Morganfield, ter wereld kwam. En wat heeft hij de muziekwereld veel moois nagelaten.

Mijn eerste kennismaking met Muddy op beeld was in 1978 in Rockpalast, mede daardoor kon hij op nog meer aandacht van mij rekenen, tot op heden draai ik zijn muziek met enige regelmaat. Ik kan er dan ook helemaal achterstaan dat oud sideman (van 1979 tot 1983), John Primer, heeft aangezet tot deze tribute.

En dat heeft hij zeer voortvarend aangepakt. Bij deze toch maar even de lijst van alle meewerkende artiesten, John Primer, Billy Branch, Gary Clark Jr., Shemekia Copeland, James Cotton, Bob Margolin, Keb’ Mo’, Derek Trucks, Johnny Winter, met Vincent Bucher, Leanne Faine, Tim Gant, Khari Parker,
James Teague, Steve Gibons, Keith Henderson en the Living History Band: Matthew Skoller, Billy Flynn, Johnny Iguana, Felton Crews, Kenny “Beedy Eyes” Smith.

Het album bevat nummers van het begin van zijn carriere tot zijn einde. En de nummers zijn niet een kopie van het origineel maar zijn met de tijd mee gegaan zonder de essentie te verliezen. Mooie voorbeelden daarvan zijn ‘Got my mojo working’, ‘Trouble no more’ en ‘Manish boy’ met een geheel eigentijdse beat.

Op alle nummers zingt John Primer mee, die met een fijne intonatie het Muddy gevoel in de nummers legt. Ook mooi is natuurlijk nog steeds het harpspel van de inmiddels 80-jarige James Cotton, die vanaf 1959, in periodes bij Muddy meespeelde. Ook vermeldens waard zijn de prachtige zangpartijen van Shemekia Copeland in ‘Got my mojo working’ en van gospelzangeres Leanne Faine die met ‘Why don’t you live so God can use you’ samen met John Primer, een waanzinnig mooie gospel neerzet.

Muddy 100 is een gedenkwaardige tribute geworden, waar alle muzikanten het echte Muddy Waters gevoel weten op te roepen en het krijgt dan ook een prominente plek bij de echte Waters albums. (Continental Record Services)

Jan van Eck Auteur