Danny Schmidt, Owls

Danny Schmidt, Owls, The Acoustic Demo’sOnze kleine grote vriend uit Austin (hij is er geboren en getogen!) heeft na zijn akoestische versie van zijn nieuwe CD, ‘Owls’, nu de definitieve versie afgerond. Dus behalve Danny op gitaar en vocals en – uiteraard – zijn lieve Carrie Elkin (vocals) horen we producer David Goodrich (we kennen hem van o.m. Chris Smither, Peter Mulvey en Jeffrey Foucault) op elektrische gitaar, good old Lloyd Maines op lap steel gitaar, Mike Meadows op drums, Andrew Pressman op bas en Daniel Thomas Phipps in de achtergrondvocalen.

De opnames werden ‘live’ gemaakt in San Marcos, TX (een half uurtje rijden vanuit Austin). Het is heel mooi dat we deze ingevulde versies kunnen leggen naast de ingetogen akoestische versies van begin dit jaar. Als Danny in september naar ons land komt om de nieuwe CD te promoten zullen we de akoestische versies weer kunnen omarmen, naast natuurlijk een aantal eerdere songs van onze held. Sinds 2007 staan de CDs van Danny steevast in de top 10 van de internationals ‘Folk Radio Charts’ en het moet raar lopen als deze prachtige nieuweling niet het hoogst komt van allemaal. Danny is in topvorm en tovert ons een elftal heerlijke songs voor, waarvan er eentje, het rockende ‘Wings of no restraint’ niet op de akoestische CD voorkomt. Het hoogtepunt van de CD is het sublieme ‘Cries of shadows’, Danny’s parabel over de ‘relatie’ van een persoon met zijn eigen ‘donkerder kant’: ‘In the sunset of my life I’d sit and count the golden rays. And my shadow’d sit behind me, but she was gentle, thin, and grey. And we’d laugh at how we chased each other back and forth all day, all the while holding hands, in love and in dismay’. En Danny benaderd hiermee zijn topnummer ‘Company of friends’ (een ultieme begrafenissong). Maar alle andere songs zijn ook geweldig, neem bijvoorbeeld zijn aanklacht tegen het wapengeweld in zijn USA, ‘Guns & the crazy ones’: ‘Seems to me it’s just as plain as please, it’s plastered the news. Cause every day there’s a new display of cannons come loose. Once was tough, two’s a called bluff, three’s enough’s enough. Four was cruel, five’s a dead school, six is like they’re gunning for you’.

Danny Schmidt is absolute TOPKLASSE . Voor de liefhebbers van schitterende singer-songwriter muziek is dit een MUST! (Independent)

Fred Schmale Auteur