Sharon Robinson, Caffeine

Sharon Robinson, CaffeineEven voorstellen: Sharon Robinson uit Californië was in 1979/1980 en van 2008-2013 de belangrijkste achtergrondzangeres van Leonard Cohen, ze was onder meer onderdeel van Cohen’s World Tour van 2008-2013. Ze heeft daarnaast vele bijdragen geleverd aan Cohen-songs sinds de jaren 80 van de vorige eeuw. Op ‘Ten new songs’ (2001) schreef ze zelfs aan alle songs mee. Door al dat werk voor Cohen schoot de eigen solocarrière er behoorlijk bij in. In 2008 verscheen haar eerste solo-CD, ‘Everybody knows’ (met door Cohen getekende ‘cover-art’) en nu is er dan eindelijk de subtiele opvolger, ‘Caffeine’. Luisterend naar de CD horen we in de eerste plaats prettig in het gehoor liggende rustige soulmuziek met pop- en jazztinten, vermoedelijk zeer geschikt voor een zwoel samenzijn op een met goede wijn gelardeerde avond, het liefst bij een aangename open haard. Maar allengs valt na meerdere draaibeurten op hoe mooi de arrangementen zijn en hoe goed er wordt gemusiceerd en hoe mooi Sharon zingt. De songs, één ervan mede geschreven door Cohen, zijn ijzersterk, er zit een song tussen (‘Strong for me’) dat sterk lijkt op het nummer ‘Smooth operator’ van Sade uit 1984, om een sfeeridee te geven. Maar de stem van Diana Krall mag eveneens als referentiepunt dienen. Mijn hoogtepunt is het licht reggae getinte ‘Caffeine’, wat een verrukkelijk nummer is dit! Ook het nummer ‘Safe’ is prachtig!

Het late-avond-gevoel blijft overheersen, maar in dat genre (als je van een genre zou kunnen spreken) is dit een echte topper. Ik heb met toenemend genoegen naar de betoverende klanken van Sharon Robinson geluisterd. Subtieler kan haast niet, soulvoller ook niet! Applaus! (FreeWorld)

Fred Schmale Auteur