The Great Crusades, Thieves Of Chicago

The Great Crusades, Thieves Of ChicagoHoe deze cd op de burelen van Real Roots Café is beland is mij niet helemaal duidelijk en hoe hij uiteindelijk in mijn cd-speler terecht is gekomen wellicht nog minder. Het heeft namelijk niets met roots- of bluesmuziek te maken, maar is grote stads gitaarrock. De enige link, die ik kan leggen is het gebruik van een pedal steel gitaar in enkele nummers en het feit dat de heren uit Chicago komen.

The Great Crusades is een kwartet dat bestaan uit Brian Krumm (zang/gitaar), die omschreven wordt als een mix van Tom Waits en Axl Rose, Brian Leach (gitaar/toetsen), Brian Hunt (bas) en Christian Moder (drums/toetsen). Op dit album krijgen ze hulp van Curtis J. Brewer (gitaar op “Cruel Joke”), Jake Brookman (cello), Brian Wilkie (pedal steel gitaar), Stephen Wright (trompet/flügelhorn), Katy Scrantom en Laura Thompson (achtergrond vocalen).

Thieves Of Chicago is het achtste studioalbum van de heren en al snel is duidelijk dat we hier met een verzameling goede songs te maken hebben, die ook nog eens uitstekend vertolkt worden. Brian Krumm is verantwoordelijk voor de teksten. Hij eigent zich de nodige dichterlijke vrijheden toe, maar weet fraaie staaltjes poëzie uit zijn pen te laten vloeien.

Wat direct opvalt, is de enige cover: Beck’s “Why Did You Make Me Care?”. Dit nummer krijgt een geheel eigen bewerking, die (voor mij althans) het origineel snel op een de achtergrond drukt. Het wordt fraai ingekleurd door cello en flügelhorn. Zeer intens en toch relaxed gebracht.

Er staan pittige rocknummers op, zoals “This City Is A Shambles Tonight” en “’Til The Needle On The Record Goes To Bed”. Ook “The Right Way To Be Wrong” valt in deze categorie. Dit nummer is een waardig eerbetoon aan Joan Jett. Maar ook het ingetogen werk is van grote klasse. De schitterende songs “Vandalia” en “Old Lovers, Old Friends” vallen hieronder. Normaal gesproken zou ik nooit met deze cd in aanraking zijn gekomen, maar ik kan deze verdwaalde cd van harte aanbevelen. (Blue Rose Records)

Ton Kok Auteur