Ben Slavin, Palepolis

Ben Slavin, PalepolisEen heel bijzonder debuut, deze CD ‘Palepolis’ van de mij totaal onbekende singer-songwriter Ben Slavin. De man studeerde operazang aan de Arizona State University in zijn geboorteland USA, ging na zijn studie naar Milaan om zich verder te bekwamen als ‘Dramatic baritone’. In Milaan sloeg zijn muzikale richting een andere weg in toen hij ene Odette Di Malo ontmoette. Met haar vormde hij een folk-pop duo, ‘The March’. Er kwam een EP en een toernee. De onrust sloeg weer toe en Napels werd zijn volgende doel. Hij woont er sinds 2004 en heeft nu zijn eerste solo-CD opgenomen in een 17e eeuwse basiliek – je hoort een klassieke galm in een paar nummers.

Acht van de 10 songs zijn van Ben zelf, één is er van Di Malo (‘Unaccesible’) en er is zowaar een cover van Joni Mitchell (‘For free’). Het heeft mij een flink aantal draaibeurten gekost om Ben’s belevenissen in het zuiden van Italië te gaan waarderen. Zijn stem is apart, dank zij de operatraining een ruime klasse beter dan de stem van vele collega’s. De prima begeleiding is in Italiaanse handen, behalve gitaar en banjo (Ben zelf) is er bas, drums, piano, viool en cello te horen. De arrangementen tenslotte zijn modern en apart (van ene Antonio Cece, die net als Ben gitaar en banjo speelt). ‘Lucia lies in purgatory’ is de meest opvallende song, stem met spaarzame begeleiding en geworteld in klassieke muziek.

Apart en steeds mooier naarmate je de CD meer draaibeurten geeft. Ik wens deze sympathieke Italiaanse Amerikaan veel succes op zijn lastige weg naar bekendheid in de wereld van de singer-songwriters. Zijn stem heeft hij mee!! (Apogeo Records)

Fred Schmale Auteur