The Dustbowl Revival, With A Lampshade On

The Dustbowl Revival, With A Lampshade OnWaar Bert Pijpers van Continental Song City ze vandaan haalt, geen idée. Maar deze ‘Dustbowl Revival’ uit Venice, Californië is weer zo’n vrolijk Amerikaans rootsgezelschap dat allerlei heerlijke rootsgebieden aan elkaar koppelt en mengt. In dit geval horen we bluegrass, New Orleans swing en jazz, vooroorlogse blues en gospel. Andere namen voor hun mengsel zijn swing-grass of string band-brass band mengsel. Dat de band terecht een ijzersterke live-reputatie (LA Weekly noemde de band ‘Best live band in LA’!) heeft opgebouwd is duidelijk te horen op de verrukkelijke live-opname ‘With a lampshade on’, opgenomen in San Francisco’s Great American Music Hall en de befaamde ‘Troubadour’ van Los Angeles, inmiddels hun vierde CD sinds het debuut ‘You can’t go back to the garden of Eden’ uit 2010. De band is uitgegroeid tot een octet waarin allerlei instrumenten worden bespeeld. We horen fiddle, mandoline, trombone, clarinet, trompet, ukulele, drums, gitaar, bas, harmonica, wasboard en kazoo. En het speelplezier spat eraf bij dit collectief o.l.v. oprichter Zach Lupetin. Dat een toefje funk in het mengsel wordt gegooid horen we in het feelgood nummer ‘Feels good’, waarin vocaliste (tevens washboard en ukulele) Liz Beebe schittert. Een van mijn favorieten is het vrolijke deuntje ‘Never had to go’, een mengsel van huppelende bluegrass en country met een inbreng van blazers, werkelijk aanstekelijk vrolijk. En dat geldt voor alle nummers.

‘With a lampshade on’ bevat 14 nummers met een leuke diversiteit met invloeden uit het ruime aanbod van de Americana, gebracht door een zeer enthousiast ensemble, dat op zaterdag 6 juni het publiek verraste op het Naked Song Festival in Eindhoven in de fijne zaal van Meneer Frits (Continental Song City)

Fred Schmale Auteur