Jason Isbell, Something More Than Free

Jason Isbell - Something More Than FreeDe twaalf tracks op Jason Isbell’s CD Southeastern zullen vrees ik geen potten breken bij het grote publiek”, schreef ik een tijd geleden. Velen zien juist dat album als Jason Isbell’s grote doorbraak. Heb meerdere malen naar zijn nieuwe CD Something More Than Free geluisterd en ik blijf bij mijn standpunt. Jason Isbell mag in zijn thuisland Amerika een behoorlijk grote naam hebben, op het Europese continent moet hij dit volgens mij nog steeds zien waar te maken.
Something More Than Free is absoluut geen slechte plaat, in tegendeel zelfs, maar ik bespeur een zekere southern gelatenheid van “jongens het komt allemaal wel goed”. Prima wat mij betreft. Misschien stroken mijn hooggespannen verwachtingen wel niet met de ambities van deze uit Greenville, Alabama afkomstige singer-songwriter en gitarist.

Kijk smaken verschillen natuurlijk, maar open met het minst aansprekende nummer op deze plaat, If It Takes A Lifetime, noem ik ronduit slordig. Het daaropvolgende 24 Frames zou bijvoorbeeld een veel betere keus geweest zijn. Het is een voorbode van nog eens twee prijsvechters op deze plaat. Het ingetogen akoestische hoogstandje Flagship en How To Forget komen groots uit de verf. Ergens midden op de plaat etaleert Isbell zich waarom hij bekend staat. Children Of Children is een prachtig zorgvuldig opgebouwde ballad. Het venijn, van dit bijna zes minuten durende nummer, zit ‘m in de staart. Het radiovriendelijke liedje The Life You Choose wordt vast en zeker de tweede single, die van dit album getrokken wordt. Hoe is het mogelijk, Isbell sluit af met weer een hoogtepunten op dit album. De tekst van, To A Band That I Loved, zal bij insiders beslist een belletje doen rinkelen. Uit de passionele zang valt volgens mijn op te malen dat Isbell het er nog steeds moeilijk mee heeft.

Something More Than Free is geen legendarische plaat geworden waarmee Isbell zich een plaats verzekerd weet in de Alabama Music Hall of Fame, dat zich in Muscle Shoals bevind. Aan de andere kant weet ik bijna wel zeker dat het in de toekomst er dik in zal zitten. (Southeastern Records)

Jan Janssen Auteur