Band Of Ruhks

Band Of Ruhks, Band Of RuhksHet debuut van de Band Of Ruhks. Wie zijn deze drie fraai gefotografeerde heren? Ronnie Bowman, Don Rigsby en Kenny Smith maakten in de jaren negentig deel uit van The Lonesome River Band. Ondanks hun succes besloten zij in 2001 de bluegrass groep te verlaten en een persoonlijke muzikale ontdekkingsreis te beginnen.

Ronnie Bowman leidde zijn eigen band The Committee, schrijft country hits, werkt als producer en tourt regelmatig met Lee Ann Womack en Dan Tyminski. Afgaand op mijn platenkast ken ik Don Rigsby en zijn band Midnight Call beter – de man heeft zo’n ongelooflijk prachtige stem! Hij is een pleitbezorger van de traditionele bluegrass muziek, maakte deel uit van de supergroep Longview en zong op albums van Alan Jackson en Peter Rowan. Gitarist Kenny Smith tenslotte, vormde een nieuwe band met zijn vrouw Amanda, werd overladen met lof voor zijn unieke gitaarstijl en ook van dit duo staat hier prima werk in de kast.

We zetten de geschiedenis van deze heren even stil in het jaar 2010. Na een reünie-optreden met The Lonesome River Band overwogen zij om weer gezamenlijk muziek te gaan maken. Iets nieuws, gebaseerd op de onderlinge waardering van talent en hun langdurige vriendschap. Zo zag de Band Of Ruhks dus het levenslicht.

Dit titelloze album bevat dertien nummers, Ronnie Bowman schreef mee aan zes daarvan. Bij “Coal Mining Man”, naar voren geschoven als de eerste single, was niemand minder dan Mark Collie zijn mede-schrijver en de befaamde Dr. Ralph Stanley verschijnt in een cameo. Don Rigsby is terecht trots: ” I have known Ralph since I was a child and he is a life-long friend. I am thrilled to have him here with us and as always, he nailed it. Nobody else sounds like him.” Van de gecoverde klassiekers is Leon Payne’s “Lost Highway” altijd goed, terwijl “Danny Boy” enigszins overbodig lijkt.

Al is de hoofdschotel traditionele bluegrass, er zijn ook country, celtic en americana invloeden hoorbaar. Alledrie de heren zingen; Don bespeelt de mandoline en nog een paar neefjes – zoals de mandola; Kenny is uiteraard de leadgitarist; Ronnie speelt ook gitaar. Verder kwamen diverse bekende muzikanten in de studio langs, bijvoorbeeld Rob McCoury (banjo), Stuart Duncan (fiddle) en Rob Ickes (resonator gitaar). Lee Ann Womack zingt prachtig mee op “Rendezvous With Danger”. Toen ik mij realiseerde wie deel uitmaakten van deze Band Of Ruhks verwachtte ik onberispelijke kwaliteit en die kreeg ik dus ook! (101 Ranch Records)

Johanna Bodde Auteur