Wink Burcham, Cowboy Heroes and Old Folk Songs

Wink Burcham, CowBoyCowboy Heroes and Old Folk Songs is een compilatie van de albums Irene Venne, het debuut van 2012 en Comfortable Shoes van 2013, dat onlangs werd uitgebracht door Continental Record Services ter kennismaking met de folk-, country- en blues van singer-songwriter Wink Burcham uit Tulsa, Oklahoma. Afgaande op de wekenlange hoge notering in de Euro Americana Chart is zijn entree op de Europese markt met veel plezier ontvangen, al ben ik wel benieuwd of het album de eindejaarlijstjes veelvuldig zal halen. Zoveel opborrelend enthousiasme ervaar ik na vele luisterrondjes nou ook weer niet. Zeker, het is een goed album, maar behoort niet tot de buitencategorie. Hoewel zijn werk me onbekend is, klinkt het heel vertrouwd, levensecht, uit het hart gegrepen en toch slaat de vonk maar zelden over. Technisch uitstekend en subtiel gespeeld mis ik, ondanks zijn mooie, donkere stemgeluid, hartstocht en gedrevenheid in de voordracht. De sfeer is vooral laid back, in het bijzonder de bluesy/swing, finkerpickin’ songs, een stijl die me, eerlijk is eerlijk, niet zo ligt. Maar los daarvan: wil je je onderscheiden in de overvolle wereld van singer-songwriters, dan is een zekere mate van toegevoegde waarde een noodzaak, al is het maar door een gepassioneerde performance. Jawel hoor, soms veer ik op bij een paar folk-country georiënteerde songs, als het weemoedig stemmende Liquor Store (in band- en soloversie aanwezig) of de fraai meerstemmig gezongen country-soul in Outta This Town. Ja, een album vol country-soul van zijn hand, dat lijkt me wel wat. (Continental Record Services)