Townes Van Zandt, The NashVille Sessions

Towens Van Zandt, The NashVille SessionsIedereen in de rootsmuziekwereld kent John Townes Van Zandt. Heeft hem zien optreden: hopelijk tijdens goede avonden, die dan gelijk historisch goed waren. Maar misschien ook tijdens avonden, dat hij de indruk wekte nauwelijks te weten waar hij zich bevond. Heeft over hem gelezen: in muziekbladen en op Internet. Heeft allerlei ware en onware verhalen gehoord: van zijn echte vrienden uit de tijd vóór hij bekend werd en van profiteurs, die later aanhaakten om een graantje mee te pikken. Heeft ook een hele rij LP’s en CD’s in de platenkast staan. Misschien wel de originele ‘For The Sake Of The Song’ (1968) op het Poppy label en misschien ook een aantal van de vele (postuum uitgebrachte) live-albums in sterk wisselende kwaliteit, omdat daar nét weer een extra liedje of een andere versie op te vinden is!

Herkenbaar? Goed, dan gaan we nu naar ‘The Nashville Sessions’. Begin 1974 begon Townes te werken aan zijn zevende album, de opvolger van ‘The Late Great Townes Van Zandt’. Zijn manager Kevin Eggers had studio Jack’s Tracks in Nashville voor de opnamen afgehuurd. Het ging fantastisch, er werd van ‘killer tunes’ gesproken en de album titel zou ‘Seven Come Eleven’ worden.

Ja, maar we hebben het hier wél over Townes Van Zandt en drama was dus nooit ver weg. Cowboy Jack Clement, eigenaar van de studio, had $6000 voorgeschoten aan Kevin Eggers, omdat zijn Poppy Records bijna failliet ging. Het album was klaar, de kosten werden nooit betaald, dus Jack bleef op de master tapes zitten. Toen het gerucht circuleerde, dat hij ze wilde wissen, sloop Kevin ’s nachts de studio binnen en zette de ruwe mix van ‘Seven Come Eleven’ over op een cassette. De liedjes eindigden allemaal in heropgenomen versies, live-uitvoeringen of als bonus tracks op de volgende albums van Townes. De originele opnames kwamen in 1993 eindelijk uit als ‘The Nashville Sessions’ en zijn nu als ‘2015 Remastered Edition’ verschenen, omdat het vijftig jaar geleden is dat Townes in Houston begon met zijn optredens, voor $10 per avond in de Jester Lounge.

We horen hier Townes Van Zandt tijdens het hoogtepunt van zijn carrière, bijzonder goed bij stem en begeleid door formidabele sessie-muzikanten. Als begin van een verzameling zijn deze twaalf tracks een uitstekende keuze en de completist heeft natuurlijk nog een mooi plekje in de platenkast over bij de Z. Tenminste, ik stop Townes altijd bij de Z… (Charly Records)

Johanna Bodde Auteur