Jack Savoretti, Written In Scars

Jack Savoretti, Written In ScarsZag enige tijd geleden voor het eerst een iets of wat nerveuse Jack Savoretti op het Nijmeegse Doornroosje podium staan. Waarom, mocht Jozef weten, want op het moment dat deze eenendertigjarige Italiaanse Engelsman zijn strot los trok wist ik meteen dat het goed zat. Savoretti grazige stemgeluid klonk live namelijk vele malen beter dan ik op zijn studioalbums Between The Minds (2007) en Before The Storm (2012) gewend was. Ik schreef toen in mijn verslag “Met een beetje fantasie zie en hoor je een jonge versie van John Mellencamp. Het enige verschil is dat Savoretti absoluut geen Heartland rocker is maar meer een melodieuze afgeleide daarvan.” Was dan ook erg benieuwt naar Savoretti’s nieuwe CD Written In Scars.

Het wachten werp zo zijn vruchten af want Savoretti heeft niet stil gezeten. Alles maar dan echt alles wijst erop dat deze singer-songwriter zichzelf aan het herontdekken is. Om te beginnen klinkt zijn stemgeluid rauwer dan op zijn voorgaande albums. Zou hij mijn verslag gelezen hebben? De mensen in zijn omgeving laten een uitbundig uitpakkende Savoretti horen. De tekstuele boodschap is duidelijk genegenheid en radeloosheid doen het met elkaar. Luister maar eens de songs Nobody ‘Cept You en Broken Glass. Gek genoeg zijn dit niet bepaald de meeste radiovriendelijkste liedjes. Daarvoor komt Savoretti op de proppen met songs als de opener Back To Me, Home, Tie Me Down en The Other Side Of Love. Opvallende rol is weggelegd voor Elisabeth Maurus, beter bekend onder haar artiestennaam Lissie. Het weerbarstige liedje Wasted is met het liedje The Hunger verre het beste wat ik tot dusver van Savoretti heb gehoord.

Written In Scars is het bewijs dat Savoretti nog lang niet aan zijn creatieve taks zit. De vergelijking in het CD profiel met George Ezra of een Paolo Nuttini gingen mij net even iets te ver. Het is trouwens te idioot voor woorden zo’n vergelijk. Jack Savoretti klinkt gewoon als zichzelf en ja, live als een jong opgeschoten melodieuze John Mellencamp. Niets mis mee, toch? (BMG Records)

Jan Janssen Auteur