Roly Platt, Inside Out

Roly Platt, Inside OutRoly Platt is een voor mijn onbekende Canadese harmonicaspeler. Een bezoek aan zijn website www.rolyplatt.com toont aan dat de man in zijn geboorteland toch een indrukwekkende staat van dienst heeft opgebouwd. Hij heeft met een keur van artiesten opgetreden en opgenomen en is daar naast ook verantwoordelijk voor een groot aantal reclame jingles en film- en TV soundtracks.

Op de hoes van zijn debuut cd onder eigen naam schrijft hij: het is de bedoeling dat ik elke zesenvijftig jaar een cd uitbrengt, dus zit ik precies op schema. Op Inside Out wordt de harmonicaspeler, die op één nummer ook zingt, begeleidt door John Tilden (gitaar), Lance Anderson (toetsen), Russ Boswell (bas) en Al Cross (drums), terwijl Neil Chapman op twee nummers te horen is op gitaar. Jordan John neemt zang en gitaar voor zijn rekening op “Bartender’s Blues” en Steve Strongman is als zanger/gitarist op twee nummers te horen.

Op de cd staan elf nummers, waar van maar liefst zeven instrumentale werkjes. In het totaal staan er zes eigen nummers op en vijf covers. De schijf opent met een oudje van de Crusaders, “Put It Where You Want It” en Pratt bewijst hiermee direct dat hij niet de eerste de beste is. De nummers worden allemaal smaakvol en vakkundig gespeeld. Het eigen werkje “Mad River” is een stevige boogie, met naast Pratt’s harmonicaspel ook een stevige gitaarsolo met een lekker rauw randje van Neil Chapman.

Naast genoemde nummers zijn vooral de beide nummers met Steve Strongman erg sterk. Dit zijn de shuffle “Good Mind To Wander” en de slow blues “Ocean Of Tears”. Wat mij betreft had Strongman een wel wat prominentere rol mogen krijgen op dit album. “Rippin’ It Up” is het enige nummer waar Pratt als zanger te horen is en dat doet hij zeker niet onverdienstelijk.

“Over The Rainbow”, “I Got A Woman” en “Georgia On My Mind” zijn de bekendere covers op de cd. Het enige nummer dat een beetje uit de toon valt is James Taylor’s “Bartender’s Blues”, een heuse country smartlap. Platt’s ingetogen harmonicaspel maakt echter veel goed. Roly Platt heeft met Inside Out een prima debuut afgeleverd. Nu kijken of ik het geduld kan opbrengen om zesenvijftig jaar op de opvolger te wachten. (Independent)

Ton Kok Auteur