Alabama Shakes, Sound & Color

Alabama Shakes, Sound and ColorWij keken niet weinig op toen wij voor het eerst van Alabama Shakes hoorden. En we waren bepaald niet de enigen. Boys & Girls (2012) met het fenomenale Hold On.

Bless my heart, bless my soul
Didn’t think I’d make it to 22 years old
There must be someone up above
sayin’ come on Brittney, you got to come on up

Brittney Howard was ooit postbode. U en ik zouden haar over het hoofd gezien hebben, daar in de straat. Met een Amerikaanse PTT-fiets. Tassen vol met post. Wat de drie mannen van Alabama Shakes zoals uitvoerden in die tijd, is mij niet bekend. Wel dat het, net zoals dat post bestellen, vóóral verleden tijd is. Want het kwartet uit Athens, Alabama kan inmiddels op eigen benen staan. Zeker nu Sound & Color, het zojuist verschenen tweede album, minstens zo mooi blijkt te zijn als het debuut. Nog meer dan voorheen kenmerkt de muziek van Alabama Shakes zich door een soepele hoekigheid. Vierkante, stevige rock die doet denken aan (hard)rock uit de jaren zestig en zeventig en uitermate soepele soul (Marvin Gaye, Prince) openbaren zich gelijktijdig in het spel van deze band. Het is deze even bepaalde als onbestemde vermenging die het unieke van de band bepaald. Tegelijkertijd moeten we natuurlijk niet overdrijven en zijn de rock, funk en soul in deze vorm van alle tijden. Future People is een waar kunststukje. Twee volkomen verschillende gitaarlijnen en een ingetogen (hadden we Al Green al genoemd?) zingende Howard. Over dode geliefden. Eigenlijk, zo moeten we constateren, zijn alle liedjes goed. Ook het ‘punky’ The Greatest mag er zijn, net zoals Shoegaze (hoe gaat u ooit dat refrein weer uit uw oren halen?). Gimme All Your Love.

Ineens weet ik wel wat de mannen zoal deden. Bassist Zac Cockrell werkte in een dierenkliniek en drummer Steve Johnson deed iets bij een kerncentrale. Mogelijk is het voor u ook van belang dat gitarist Heath Fogg de Drive-By Truckers zijn helden noemt. Als we deze door Blake Mills (zijn liedje If I’m Unworthy uit 2014 klinkt als een blauwdruk voor Sound & Vision) geproduceerde plaat ooit mogen ontmoeten, zullen we u zeggen, zoveel is zeker. (Ato Records)

Wim Boluijt Auteur