Tim Lee3, 33 1/3

Tim Lee3, 3333 1/3 eeuw zijn Susan Bauer en Tim Lee een liefdesstel. Volgens henzelf mag je ze, net als het toerental van een LP-platenspeler, langspelers noemen. Zoiets als een dubbel-LP. Niettemin, rijkelijk laat – zou je denken – dat ze sinds 2010 pas ook als muzikale dubbelaar door het leven gaan, en samen met drummer Chris Bratta onder de groepsnaam Tim Lee 3 albums maken. Tim Lee trouwens is geen muzikaal groentje. Verre van dat. Hij was het gezicht van de – volgens kenners – onderschatte groep The Windbreakers, een pop-rockband à la de dB’s in de jaren negentig en toerde in ’85-’86 een jaartje met het bekendere en eveneens door het publiek nauwelijks op waarde geschatte Let’s Active, de toenmalige groep van de flink aan de weg timmerende producer Mitch Easter.

Tim Lee 3 bracht eerder de albums Raucous Americanos in 2010 en Devil’s Rope in 2013 uit. Ik kende ze niet, maar verlekkert door de kwaliteit van 33 1/3 wel beluistert. Mijn indruk: ze halen het niet bij het album 33 1/3, dat van meet af aan kan rekenen op mijn hoge luisterdichtheid. Het liedjes schrijvende paar uit Knoxville Tennessee, qua stijl niet voor één gat te vangen, levert in een mengeling van jengelende pop, (Southern)rock, sixties folk, moderne country en een snufje soul, elf heerlijk sprankelende liedjes af. Eenvoud is daarbij het sleutelwoord. Drie-akkoordenschema’s als basis, prachtig aangekleed door subliem grofkorrelig of venijnig gitaarspel van Lee, de aangenaam warme bastonen van Bauer en de rauw vallende drumslagen van Bratta. Bauer en Lee nemen in afwisseling de leadzang voor hun rekening, maar zingen ook samen prachtige harmonieën. Solo klinkt hij als een soort Steve Wynn, zij als een kruising van Deborah Harry en Chrissie Hynde. De band liet zich voor wat verfraaiingen bijstaan door enkele toetsenisten (aandacht voor de fantastische orgelpartijtjes graag) met onder meer Craig Schumacher, gelijktijdig albummixer, steel-gitaristen en achtergrondvocalisten. 33 1/3 is niets minder dan een – in essentie – no nonsens roots/rock ‘n’ roll album. Van de bovenste plank dan wel. (Independent)