Mighty Mo Rodgers, A Mississippi Blues Tale Mud ’n Blood

Mighty Mo Rodgers, A Mississippi Blues Tale Mud 'n BloodMighty Mo Rodgers is een Amerikaanse toetsenist, zanger, songwriter en producer met een behoorlijke staat van dienst. Als muzikant is hij actief sinds medio de jaren zestig. Hij was (co-) producer van het Sonny Terry & Brownie McGhee’s album Sonny & Brownie en tevens songwriter voor ondermeer het bekende Motown label. Onder eigen naam is deze cd Mud ’N Blood zijn zesde album. En om met de deur in huis te vallen, je wordt niet echt vrolijk van Mo’s visie op het leven. Het album Mud ’N Blood is een drieluik geworden met de hoofdstukken ‘Twilight’, ‘The Dark’ en ‘The Light’.

‘Twilight’ heeft een korte introductie onder de naam “Goin’ South” en bestaat verder uit het nummer “Haunted By The Blues”, een prima werkje met soulinvloeden. In dit nummer zit is prima gitaar- en harmonicaspel te horen van Dizzy Dale Williams respectievelijk Darryl Dunmore.

Tot zover valt het allemaal wel mee, maar dan het ‘Dark’ gedeelte, dat ons meeneemt door de ‘zwarte’ bladzijden van de Amerikaanse geschiedenis: de periode van de slavernij, onderdrukking, lynchpartijen en de zogenaamde chaingangs. Dit gedeelte opent met het beladen “The Ghost Of Highway 61”. Het nummer “Unmarked Grave” is een ook al een donker nummer, waar als intro door Alan Lomax gemaakte opnamen gebruikt worden van zingende gevangenen. Ook de duivel komt ruimschoots aan bod in de vorm van de “Devil Train Boogie” en “I Got A Call From The Devil”. Het leven lijkt voor Mo één lange strijd tegen de verleidingen. In eerstgenoemd nummer is trouwens fraai saxwerk te horen van Davyd Johnson.

Het ‘Light’ gedeelte brengt ons terug naar recentere tijden. Ook hier weer een korte introductie met “Drivin’ Up”, waarna het funky “Juke Joint Jumpin’” volgt. De dansvloer schijnt een van de weinige plaatsen te zijn, waar Mo het naar zijn zin heeft. In het moderne zuiden van de V.S. is de kleur van mensen minder belangrijk geworden, dan de kleur van geld. Dit wordt dan ook uitgedragen in enkele songs. En ook zijn geloof in liefde is verloren gegaan gezien de tekst van “Love Will Only Make You Sweat”: If you lookin’ for love, you better buy yourself a pet.

Op dit album krijgen we een somber kijkje op de wereld van Mighty Mo Rodgers voorgeschoteld, maar wel met enige regelmaat in de vorm van wat prima stukjes muziek. Voor de blues, soul en gospel liefhebbers is het best de moeite waard om deze cd even aan een nader onderzoek te onderwerpen. (Dixiefrog Records)

Ton Kok Auteur