Doug MacLeod, Exactly Like This

Doug MacLeod, Exactly Like ThisTijdens zijn shows kondigt Doug MacLeod zijn nummers soms aan met de woorden: “This Song Goes Exactly Like This.” Of er nu een foutje in zit, of hij vergeet af en toe een couplet, dat maakt niet uit, op het moment klopt het natuurlijk helemaal. Exactly Like This is ook de titel van zijn nieuwe album geworden. De nummers zijn live in de studio opgenomen, zonder aanpassingen achteraf. Precies zoals ze vastgelegd werden.

MacLeod heeft inmiddels ruim twintig geluiddragers op zijn naam, waarvan de meeste akoestische werkjes zijn. Behalve dat hij een begenadigde zanger/gitarist is en een fantastische songwriter/storyteller, die altijd kwaliteit levert, weet hij ook nog steeds regelmatig te verrassen. Zo ook op dit nieuwe album. Hij wordt wederom begeleidt door Denny Croy (bas en achtergrondzang) en Jimi Bott (drums en achtergrondzang), terwijl pianist Michael Thompson, voormalig pianist van de Doug MacLeod Band (alweer jaren tachtig vorige eeuw) op dit album ook van de partij is. De cd opent met een stukje boogiewoogie piano van de lekkere binnenkomer “Rock It Till The Cows Come Home”, waar Thompson meteen zijn meerwaarde bewijst.

In het bijgeleverde booklet geeft Doug per nummer aan waar hij het aan ontleent heeft of door wie hij is geïnspireerd. Voor iedere blues liefhebber duidelijk zijn dat John Lee Hooker aan de basis stond van “Vanetta” en in “Serious Doin’ Woman” klinkt Tony Joe White door. “Raylene”, gaat over een dame uit Baton Rouge en deze dame heeft duidelijk een grote indruk gemaakt op Doug, want in 1987 bezong hij haar al op zijn bandalbum “54th And Vermont”. Hij waagt zich op dit album ook aan country & western met de nummers “Ain’t It Rough?” en “Ridge Runner” en dat gaat hem uitstekend af. Gaat Doug MacLeod nooit vervelen? Nou, mij in ieder geval niet. Dit is weer een werkje van grote klasse. (Reference Recordings)

Ton Kok Auteur