Dar Williams, Emerald

Dar Williams, EmeraldDar Williams heeft in de afgelopen twee decennia (ze debuteerde met ‘The honesty room’ in 1993) haar sporen verdiend in de Americana-wereld. Haar doorbraakalbum, ‘My better self’ uit 2005, kreeg een keur aan uitstekende recensies. Op haar negende studioCD, ‘Emerald’, heeft zij gewaardeerde hulp gekregen van een keur aan grootheden uit de Americana: Jill Sobule, Richard Thompson, The Milk Carton Kids, Jim Lauderdale, Suzzy Roche, Lycy Wainwright Roche, Bryn Roberts, Angel Snow, Trevor Gordon Hall en The Hooters. De opnamen vonden dan ook op zes verschillende locaties plaats. De song die in de eerste plaats opvalt is ‘FM Radio’ (tevens als single uitgekomen, Dar graaft hier in haar herinneringen aan de muziek van de jaren 70, de tijd waarin ze opgroeide), ze zingt het samen met Jill Sobule en het doet qua sfeer denken aan een liedje van de Corrs, misschien niet toevallig ‘Radio’ geheten. Grappig genoeg doet ook de song ‘Here tonight’ denken aan The Corrs. Maar wat overheerst is het Dar Williams-gevoel, ze schrijft weer een aantal prachtige songs bij elkaar. Neem het gevoelige ‘Girl of the world’, waar haar stem prachtig breekbaar klinkt en een cello de juiste sfeer oproept. Of haar eveneens gevoelige duet met Lauderdale, ‘Slippery slope’. Ook in de gevoelige sfeer (nu met popinvloeden) zit ‘Mad river’, een liedje dat ze schreef n.a.v. de Occupy-beweging. Het subtiele ‘Weight of the world’ had geschreven en gezongen kunnen zijn door Eliza Gilkyson.

OK, genoeg referenties om een houvast te hebben. ‘Emerald’ is een mooi gevarieerd album met behoorlijke tekstuele diepgang en prachtige bijdragen van een keur aan Americana-helden. En Dar is ook zo’n held! Een van de beste vrouwelijke singer-songwriters van dit moment!!! (Bread And Butter Music)

Fred Schmale Auteur