Brock Zeman, Pulling Your Sword Out Of The Devil’s Back

Brock Zeman, Pulling Your Sword Out Of The Devil's BackDe naam Brock Zeman rolt ieder jaar wel een paar keer over onze stamtafel. De uit Carleton Place, Ontario afkomstige singer-songwriter Brock Zeman mag je gerust omschrijven als één van de laatste troubadours die puristische verhalen verteld. Na het beluisteren van Zeman’s elfde album Pulling Your Sword Out Of The Devil’s Back, vraag ik mij nog steeds af waarom wij deze man niet of nauwelijks op Nederlandse podiums hebben gezien.

De Canadese liedjessmid kondigde min of meer op de voorganger Rotten Tooth, al aan dat hij toe was om voor het ruimere muzikale sop te kiezen. Zonder het zich in tekstuele zin echt moeilijk te maken, valt ook op dit album op dat het kwartje meteen valt. Zeman praat zichzelf bij ons naar binnen. Hij pakt een kruk en gaat zitten. Bezoekers draaien zich om van de bar en hangen aan zijn lippen. Zijn indringede woorden boeien. Zonder dat je het in de gaten hebt sta je midden in een muur van gitaargeluid. Heerlijk! Zeman pakt zijn gitaar en zet het liedje Walking In The Dark in. Terwijl sfeer in deze kroeg steeds beter wordt, lezen wij het intense genot van zijn gezicht. Tikkende voetjes op de Barkrukvoetsteunen, als hij de uiterst radiovriendelijk liedjes Sweat, Don’t Think About You Anymore en Little Details de ruimte in smijt. Dan opeens ontvouwd de singer-songwriter en producer Zeman zich zoals de meesten hem kennen. De ballad 10 Year Fight, is een fabelachtige respectvolle veraf ontmoeting met zijn ex schoonvader. “Daddy’s little girl, she’s gone wrong.”, hoor je Zeman zingen. Zeman breekt zijn belofte zijn ex een liedje te gunnen.

Een ding mag duidelijk zijn als Zeman met dit album nog steeds geen plaatsje gegund wordt op Nederlandse podia, dan vreet ik een stuk uit mijn hoed. Pulling Your Sword Out Of The Devil’s Back mag dan wel wat afstand genomen hebben van zijn eerder verschenen albums, deze is met afstand de meest ambitieuze. (Factor Recordings)

Jan Janssen Auteur