Amy Speace, That Kind Of Girl

Amy Speace, Who's that girlAmy Speace uit New York is begonnen als actrice en auteur van toneelstukken, begon pas op haar 25e muziek te maken en op haar 28e met het schrijven van liedjes. Het was Judy Collins die haar ‘ontdekte’ en met haar ging toeren. In maart 2005 zag ik haar voor het eerst in Austin (SXSW). Ze boeide mij toen. Een leuke uitstraling, een uitstekende stem met veel mogelijkheden en prima songs. Toen had ze één CD op haar naam staan (‘Fable’, 2002), met het machtig mooie ‘That kind of girl’ is zij aan haar zesde CD toe. De CD is zelfs – naar mijn bescheiden mening – beter dan de geweldige voorganger ‘How to sleep in a stormy boat’ (2013), net als op die CD zijn haar songs gevoelig en subtiel. En de begeleiding is uit het topsegment van de Nashville scene. Denk aan Will Kimbrough (gitaren), Carl Broemel (gitaren, w.o. steel gitaar), Eamon McLoughlin (strings, mandoline), Danny Mitchell (keyboards, trompet) en drummer Neilson Hubbard (tevens producer). Additionele vocalen komen o.m. van John Moreland, Ben Glover, Tim Easton, Rod Picott en Doug and Telisha Williams. Ook nu spelen liefdesperikelen een belangrijke rol in haar songs, die zij alleen (3) of met anderen (o.m. Ben Glover, Kate Klim, Neilson Hubbard, Beth Nielson Chapman en Doug & Telisha Williams) schreef. Amy heeft een schitterende stem, die doet denken aan Gretchen Peters. De liedjes hebben een hoog genietgehalte, ze blijven allemaal lekker hangen. Neem het vlotte countrydeuntje ‘In Chicago’ (de fiddle in de hoofdrol), de perfecte ballad ‘Trouble looks good on you’ (met een lekker slepende steel gitaar en trompet), het walsje ‘That kind of girl’ en het Keltisch getinte ‘Hymn for the crossing’. Ach, alle twaalf songs zijn raak, raker, raakst.

Amy Speace wordt nog altijd eigenlijk alleen maar steeds beter. ‘That kind of girl’ gaat hele ogen gooien in mijn top 10 van 2015 komen. Heel erg geweldig! Perfecte CD, in alle opzichten! Absolute aanrader!! (Continental)

Fred Schmale Auteur