Bobby Spencer, Hurricane Unleashed

Bobby Spencer, HurricaneBobby ‘Hurricane’ Spencer is een zanger/saxspeler/componist/arrangeur, die het vak leerde door veel optredens in het clubcircuit aan de Amerikaanse westkust. Hij speelde in een paar funkbands en werd later een gewaardeerd sessiemuzikant. Hij is te horen op albums van Sonny Rhodes, Jimmy McCracklin en J.J. ‘Bad Boy’ Jones. Laatstgenoemde bezorgde hem de bijnaam ‘Hurricane’. Tevens speelde hij met grootheden als Etta James, Lowell Fulson, Carla Thomas en ZZ Hill.

Zijn meest recente album is Hurricane Unleashed en bevat twaalf nummers, waarvan er vier eerder verschenen op zijn uit 2003 daterende album I Got The Blues. Op het album staan twaalf lekker in het gehoor liggende nummers, waar van hij er zelf tien schreef. Bobby Spencer blijkt te beschikken over een ontspannen, warm stemgeluid. Gitaarliefhebbers zullen wellicht minder met dit album hebben, want wat de solo’s betreft draait het hier om de saxofoon. Vooral de uptempo nummers spreken mij aan. De cd opent met een lekker funky blues werkje: “Gotta Get Back To Chicago”. “Camarillo” heeft een sterkte tekst met verwijzingen naar Charlie Parker en krijgen we stukje scat van Bobby te horen.

Het enige nummer, waarop ook de gitaar mede een hoofdrol speelt is Bill Doggett’s “Honky Tonk”. Gitarist Lester Lands speelt hier een smaakvol stukje sologitaar. Op de overige nummers neemt Andrea Balestra de gitaarpartijen voor zijn rekening. “Call Your Dogs Off” is een vrij conventionele shuffle, maar is wel zo’n nummer dat na een keer afspelen direct in je hoofd blijft hangen. Hurricane Unleashed bevat heerlijk funky blues met een portie soul en een dosis jazz. Het is een mooie, heldere productie, misschien af en toe iets te glad. Het album straalt een relaxte sfeer uit en dat maakt het uitermate geschikt voor de late uurtjes in een romantische omgeving. (CD Baby)

Ton Kok Auteur