The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra

The Infamous Roots Rielemans Family OrchestraIn het voorjaar werd ik door twee Belgische schonen gewezen op een nieuwe band The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra en na wat pluiswerk werd mijn nieuwsgierigheid gewekt.

Ik zal eerst maar even de ontstaansgeschiedenis van de familie uit de doeken doen. De familie Rielemans heeft na jaren stilzwijgen de ban doorbroken. Meerdere decennia spelen deze topmusici onder schuilnamen en hebben elk hun eigen ensemble. U heeft ongetwijfeld meerdere van hen zien optreden met wereldvermaarde artiesten. Van The Broken Circle Breakdown Bluegrassband, Brendan Crocker, Elliott Murphy, BJ Scott, Roland Van Campenhout, Perry Rose tot de illustere Pink Flowers. Waarom het zolang geduurd heeft om de familie samen te brengen is een raadsel. De communicatie rond de geschiedenis van de familie hebben ze overgelaten aan Peter Holvoet Hanssen, eveneens een ver familielid. Hij reconstrueert nu de komende maanden de kroniek van deze familie en kan voorlopig enkel meegeven dat de stamvader Robert “Roots” Rielemans aan de basis ligt van dit onwaarschijnlijke orkest.

Met dit in het achterhoofd, maar gelijk een hotel geboekt in het prachtige centrum van Gent, zijn we op 12 juni aanwezig bij één van de try-outs. Deze try-out is een huiskamerconcert in Maison Bleue. Bij een concert in Maison Bleue gaat er eerst een gezellig etentje aan vooraf, balletje in tomatensaus met rijst en/of aardappelpuree, alles prima verzorgd door gastvrouw Annik. Zowel voor als na het optreden kwam de gastvrijheid van onze zuiderburen bovendrijven, geen groepjesvorming, iedereen praat met iedereen, super gezellig. De sfeer zat er voordat het optreden begon dan ook al goed in.

Stipt op tijd begint dan het concert waarbij natuurlijk eerst de band wordt voorgesteld. Gerardo Rielemans – Mexicaanse  & ierse fluit, mondharmonica, alt en tenor sax. Josephine Rielemans – Vocals & De Chinese maangitaren. Daruan – Zhongruan – Goa yin Ruan, Amistar Tenor gitaar, ukelelebanjo, cachon en percussie. Joseph Rielemans – Vocals & Hawaiian Bass, Acoustic guitar & ukulele bass. Hermine Rielemans – Vocals & American Guitar. Eduard Rielemans – Vocals & viool , lapsteel, mandoline, ukelele bas.

Wat zich daarna ontspint is werkelijk een streling voor het gehoor, prachtige muziek en idem zang. Deels eigen nummers, deels covers. Voor de eigen nummers werd inspiratie opgedaan in de mystieke bossen van Wallonië in kasteel La Claireau. Maar ook de covers krijgen in dat kasteel een nieuw arrangement en die logen er niet om. Nummers als ‘Deeper Well’ van David Olney, ‘Blazes Blues’ van Townes van Zandt en ‘Darlin’ Put Your Suitcase Down’ van Ray Bonneville zijn ware pareltjes geworden, waarvan de originele schrijvers hoogstwaarschijnlijk zouden gaan blozen. De vijf eigen nummers staan als een huis, en variëren van blues, americana en country en soms jazz. Er worden veel instrumenten gebruikt waardoor deze muziek steeds bleef boeien.

Inmiddels liggen er al weer een vijftal eigen geschreven nummers op de plank. Ik verheug mij er nu al op deze live te horen. De band zal steeds meer eigen nummers gaan schrijven, maar laten de covers zoals boven genoemd in het repertoire zitten.

Als de laatste try-outs gedaan zijn duikt de familie de studio in om al dit moois vast te leggen op CD. Mogelijk behoord een try-outs in Nederland tot de mogelijkheden. Wij houden jullie op de hoogte van waar en wanneer, want dit is een orkest die je niet aan je neus voorbij moet laten gaan.

  • 12 juli, 2015 om 15:00 Try-out MARIAKERKE – DE SCHUUR – Zandloperstraat 259
  • 14 augustus, 2015 20:00  Try-out GENT- HUIS VAN ALIJN – Kraanlei 65

Jan van Eck Auteur