Melody Gardot, Currency Of Man

Melody Gardot, Currency Of ManDe Amerikaanse zangeres Melody Gardot is inmiddels al aan haar vierde solo album toe. De CD heet Currency Of Man en ondersteund haar vierde optreden op het aanstaande North Sea Jazz Festival in Rotterdam. En eerlijk gezegd, dat is niet zonder reden.

De amper dertigjarige zangeres strikte Grammy Award winnaar Larry Klein voor de productie van dit nieuwe album. Op haar vorige album The Absence hoorde je vlotte sensuele Fado invloeden. Niets mis mee, want met haar stem als hoofdinstrument, doorstond ze moeiteloos alle moeilijkheid gradaties, die dit genre met zich meebrengt. Met haar nieuwe release keert Gardot terug naar haar muzikale komaf. Currency Of Man bevat een fenomenale mix van jazz, blues en R&B. Herkenbaarheid glorieert want dit album sluit naadloos aan op haar tweede CD My One And Only Thrill.

Elk nummer lijkt een eigen gezicht te hebben. Gardot schetst een beeld van de mens die aan de zelfkant van het leven staat. Een toch, het is dramatiek zonder depressief van te worden! Bovendien zingt Gardot lekker geheimzinnig rauw wat een nummer als Preacherman naar grote hoogte tilt. Nu ik het toch heb over deze roerende poëtische ode aan het verhaal van Emmett Till. Het verhaal gaat over een veertienjarige Afro-Amerikaanse jongen, die in 1955 vermoord werd in Mississippi, tijdens een bezoek aan zijn grootmoeder. Hij flirten met een blank meisje en dat was in die tijd “not done”, zullen we maar zeggen. De brede media-aandacht die deze moord kreeg was niet alleen de katalysator voor de Civil Rights Movement maar inspireerde Gardot ook om onderstaande video de wereld in te slingeren. Het is allemaal prachtig in beeld gebracht met Gardot als magisch vocaal middelpunt.

Wees nou eens eerlijk zeg ik tegen mijzelf. Dit soort muziek doet het toch altijd goed bij een breed publiek? Als ze nog in ons midden was had Winehouse de songs op dit album ook kunnen zingen. Hiermee zeg ik niet dat Currency Of Man niet origineel genoeg klinkt. In tegendeel, ik tril en beef van deze prachtige stem, die mij bijna vijftig minuten in zijn greep hield. (Verve)

Jan Janssen Auteur