Gary Clark Jr., Live

Gary Clark Jr., LiveVoor mij is Gary Clark Jr. nog steeds een beetje vreemde eend in de blues bijt. Na twee onbekend gebleven cd’s in 2004 en resp. 2008 breekt hij pas een beetje door aan deze kant van de oceaan in 2010 na zijn optreden op Eric Clapton’s Crossroads Festival en de EP Bright Lights. In 2012 volgt het album Blak and Blu en is zijn naam wel gevestigd. Toch komt hij de laatste jaren vaker in het nieuws door samenwerkingen met anderen in een breed scala van stijlen, dan door zijn solo prestaties. Vorig jaar zag ik hem live in Paradiso. Daar stond een wat timide man op het podium, die vanuit de duisternis op ingetogen wijze zijn teksten ten gehore bracht. Dat deed hij dan wel op warme en aangename wijze. Maar het meest aansprekende van de man is zijn gitaarspel. Soms zwaar overstuurd laat hij zijn versterker kreunen en kraken, maar hij lets his guitar do the talking.

Gary is een man die live het best tot zijn recht komt en vandaar ook de niet onbegrijpelijk beslissing op een (dubbel) live album uit te brengen. Op de cd is veel materiaal terug te horen van Blak and Blu, aangevuld met een aantal bluescovers. Het album opent met het aloude “Catfish Blues”, dat een wat logge, maar wel meeslepende versie krijgt en vrijwel non stop brengt hij met zijn band vijftien nummers te horen. Allemaal lekker uitgesponnen, zonder dat het eigenlijk een moment gaat vervelen.

Wat me bij de blues covers opvalt, is dat de credits niet altijd correct zijn weergegeven, maar aan de muziek is te horen, dat hij wel degelijk zijn klassiekers kent. Hij brengt ze op de herkenbare Gary Clark Jr. wijze en mengt de diverse stijlen prima door elkaar. Zo krijgt bijvoorbeeld Mr. Bo Collins’ “If Trouble Was Money” een fraaie Magic Sam-behandeling. “Please Come Home”, een eigen werkje, zingt hij met een hoog modern R&B stemmetje, dat aan mij niet echt besteed is, maar de magistrale gitaarsolo in dit nummer is dan weer een van de absolute hoogtepunten van deze cd. Clark Jr. wordt begeleidt door King Zapata (gitaar), die ook de nodige soloruimte toebedeeld krijgt. De ritmesectie bestaat uit John Bradley op bas en Johnny Radelat achter het drumstel. De band mengt moeiteloos traditionele blues, psychedelische rock en moderne R&B tot een samenhangend geheel. Een goede live registratie! (Warner Brothers)

Ton Kok Auteur