John McDonough, Dreams And Imagination

John McDonough, Dreams And ImaginationBij de vermelding ‘singer-songwriter uit Austin, Texas’ gaat niemand automatisch rechtop zitten. Dat aantal is inmiddels wel érg groot geworden. Wat heeft John McDonough ons aan extra’s te bieden? Hij treedt al zo’n twintig jaar op, met zijn akoestische gitaar, om de bezoekers van restaurants en de bars in 6th Street te vermaken met hits van de laatste vijf decennia en uiteraard zijn eigen werk. Vier jaar geleden besloot hij zijn praktijk als psychotherapeut te sluiten en zich volledig op de muziek toe te leggen. Hij ging vaker spelen, werd uitgenodigd op enkele festivals in zijn thuisstad én hij maakte twee nieuwe CD’s, waarvan ‘Dreams And Imagination’ de laatste is.

John McDonough gaat voor de mooie, ontspannen aanpak in een modern folkpop geluid, zichzelf begeleidend op gitaar en piano, met enkele andere prima spelende muzikanten op elektrische gitaar, bas, drums, keyboards en cello, Ginger Leigh zingt tweede stem. John’s muzikale voorbeelden zijn Harry Chapin en Elton John. Ondertussen legt hij een persoonlijke betrokkenheid in zijn teksten, het is te horen dat muziek al heel lang zijn passie is. Hij wil graag emoties overbrengen en kijkt daarvoor naar James Blunt of Damien Rice. John doet mij soms aan Michael Friedman denken, zijn stem heeft niet dat enorme bereik maar klinkt wel heel fraai.

Bij sommige teksten is de bedoeling duidelijk: “I’ve Loved You For So Long” is een liefdesliedje, waaraan Ginger Leigh een lieflijk extraatje toevoegt. “Say My Name” vertelt het verhaal van een Native American, die weigert om in een reservaat te wonen. Bij andere nummers is de bedoeling met opzet vaag gehouden, zodat luisteraars geïntrigeerd worden en daar hun eigen invulling aan kunnen geven. Zorgvuldig de regels afwegend, zodat ze logisch genoeg zijn, maar genoeg ruimte voor andere interpretaties overlatend.

Wat John zich niet realiseerde, is dat hij nu bij optredens ook niet uitgebreid kan vertellen over de herkomst en bedoeling van zijn nieuwe liedjes. Hij probeerde het met eentje, “(I Love You More Than Yesterday) I Love You Now”, wat handelt over twee geliefden die van elkaar gescheiden werden door de bouw van de Berlijnse Muur. Nu vraagt hij zich af, of het hielp om een betere connectie te leggen, of dat het juist de emotionele betrokkenheid verkleinde, omdat de meeste Amerikanen natuurlijk niet in een verdeeld Duitsland geweest zijn. Dát is de psycholoog in John McDonough en dat maakt hem toch anders dan de zoveelste singer-songwriter uit Austin!

Johanna Bodde Auteur