Malcolm Holcombe, The RCA Sessions

Malcolm Holcombe, The RCA SessionsMalcolm Holcombe wordt hier als een ‘underground folk legend’ ten tonele gevoerd. Misschien ligt het aan mij, maar bij elke foto die ik zie van Malcolm’s doorleefde hoofd, maak ik me spontaan zorgen over de gezondheid van deze beste man, die afkomstig is uit het ruige maar prachtige berggebied van North Carolina. Ondertussen gaat hij alweer ruim twintig jaar mee in de hectische muziekwereld en ter gelegenheid daarvan wordt deze mooie CD + DVD set uitgebracht. Zestien tracks, gekozen uit tien volledige albums en één EP, die hij uitbracht tussen 1994 en 2014.

Nee, dit is niet zomaar een compilatie, alle zorgvuldig uitgezochte songs werden tijdens de herfst van het afgelopen jaar opnieuw opgenomen! Niet zomaar in een studio aan huis, Malcolm ging naar de befaamde RCA Studios in Nashville – vandaar dus de titel van deze bijzondere collectie – en nam daar alles live op. Soms intiem, met zijn akoestische gitaar, met zijn vertrouwde muzikale partner: multi-instrumentalist Jared Tyler en vaak heel energiek met de volledige band, verder bestaande uit bassist David Roe Rorick (hij speelde van 1992 tot 2003 met Johnny Cash), drummer Ken Coomer (Wilco, Uncle Tupelo) en de onvolprezen Tammy Rogers op viool en mandoline. Dit is de eerste keer dat hij alles op DVD vast liet leggen.

Zestien liedjes lang voert Malcolm ons mee door zijn muzikale gedachtenwereld. Met rauwe, intense en welgemeende emotie in zijn unieke rafelige stem, die het begrip ‘zingen’ een heel andere dimensie geeft en een bijzonder contrast oplevert met de nadrukkelijke akkoorden in het uitgekiende snarenwerk.

“Mouth Harp Man”, dat het altijd goed doet tijdens optredens, is exclusief voor deze compilatie opgenomen en dan gelijk met een gastrol voor de formidabele Jelly Roll Johnson op mondharmonica. Hij levert ook een bijdrage aan de opvallende talking blues “Mister In Morgantown”. Andere veelgevraagde en tijdloze nummers zijn sfeervolle opener “Who Carried You” met Tammy op viool, psychedelisch “Pitiful Blues” dat regelrecht uit de woestijn komt en meeslepend “Goin’ Home”. “Doncha Miss That Water”, in melodieuze vermomming, heeft een subtiele boodschap over het milieu.

Siobhan Maher-Kennedy laat zich vrolijk horen op “My Ol’ Radio” en de disc eindigt met een bijzonder duet: Malcolm zingt zijn klassieker “A Far Cry” samen met de Ierse folk diva Maura O’Connell. Dit album klinkt als een fijne setlist met nummers die Malcolm het liefst speelt tijdens zijn concerten, opgedragen aan ons allemaal! (Proper)

Johanna Bodde Auteur