Tiny Legs Tim, Stepping Up

Tiny Legs Tim, Stepping UpStepping Up is het derde album van de Belgische blues muzikant Tiny Legs Tim (Tim de Graeve). Verschil met beide vorige cd’s is dat hij niet als one-man band opereert, maar drie begeleiders heeft aangetrokken. Dit zijn niet de minsten: Steven Troch (harmonica), René Stock (bas) en Frederik van den Berghe. Beide eersten zijn ook van de Nederlandse blues liefhebber geen onbekenden, laatstgenoemde heeft een vooral prima reputatie opgebouwd in de Belgische jazz scene.

Zanger/gitarist Tiny Legs Tim schreef de tien nummers die op deze cd te horen zijn. De onderwerpen van de songs lopen uiteen, maar waar het ook over gaat, de hele cd straalt een vrolijke sfeer uit. Het openingsnummer ‘Heart Of The City’ draait om het feit dat een plattelandsjongen in de grote stad prima kan aarden als hij in het gezelschap is van de juiste persoon. Het gitaarspel van Tim is vrij primititief, maar zeer effectief. De nummers hebben ook allemaal het juiste blues gevoel, maar Tim weet de geijkte clichés te ontwijken. Zo ook titelnummer ‘Stepping Up’. In dit nummer weet hij met de slide solo ook de juiste toon te pakken. ‘’I Got Something’ heeft ook dat lekkere subtiele slidespel. Steven Troch kleurt dit nummer op uitstekende wijze in op de bluesharp.

Tim heeft niet het doorleefde stemgeluid van de oude bluesmannen. Dit valt in het begin even op, maar al snel let je daar niet meer op. Hij weet je al heel snel te boeien en dat blijft dat van het begin tot het eind te doen. Ook als hij van de blues paden afwijkt, bijvoorbeeld in het country-achtige ‘If & Why’.

Tiny Legs Tim heeft met Stepping Up een mooi en constant album afgeleverd. De cd is klinkt, nu hij zich op zingen en gitaarspelen kan concentreren, ook iets relaxter dan zijn vorige werk, zonder dat het overigens ook maar ergens gezapig wordt. (Sing My Title)

Ton Kok Auteur