Tom Russell, The Rose Of Roscrae – A Ballad Of The West

Tom Russell, The Rose Of RoscraeDeze ‘Frontier Musical’ kostte hem twintig jaar, van idee tot uiteindelijke realisatie. Zelfs voor Tom Russell, die al meer dan dertig albums op zijn naam heeft staan, is dit een ambitieus en omvangrijk project! Hij omschrijft zichzelf als een ‘outsider’, iemand die niet op muziekconventies rondhangt, maar elke dag zijn gitaar oppakt of achter de piano gaat zitten en zijn Muse om een paar briljante regels vraagt, van het soort dat een luisteraar even de auto op de vluchtstrook doet zetten.

Tom’s levensverhaal laat zich niet in een paar regels samenvatten, hij studeerde criminologie en gaf rond 1969 les in Nigeria, tijdens de Biafra oorlog. Daarna begon hij zijn muzikale carrière in de obscure bars van Vancouver, waar hij zwaardslikkers en schaarsgeklede danseressen begeleidde. Hij vormde een duo met Patricia Hardin, maar na hun breuk in 1979 werd hij taxichauffeur in Queens, New York. Hij zong “Gallo Del Ciello” voor zijn passagier Robert Hunter (Grateful Dead), die hem overtuigde toch weer op te gaan treden.

Dat bijzondere liedje is natuurlijk ook op deze 52 tracks tellende 2-CD set (plus bijgeleverd boek) te vinden, samen met de 25 nieuw geschreven nummers. Er zijn ’n stuk of vijftig gasten aanwezig, Tom’s eerdere duet partner Gretchen Peters uiteraard, haar echtgenoot Barry Walsh is Tom’s co-producer. Maar ook Jimmie Dale Gilmore, David Olney, Jimmy LaFave, Joe Ely en vele anderen. Opmerkelijk zijn de fragmenten met overleden artiesten als Johnny Cash, Tex Ritter, Jack Hardy en zelfs Lead Belly! Tom legde uit, dat hij de rechten van die opnames gekocht heeft.

Hij raakte geïnspireerd door gesprekken met zijn schoonzus, die ooit alleen een grote afgelegen boerderij in California runde en zich zelfs twee keer tegen een beer moest verdedigen, die haar keuken binnendrong. “I Talk To God” (Maura O’Connell) en “The Bear” (Eliza Gilkyson) weerspiegelen haar verhaal. Tom zelf is bijzonder gesteld op de titelsong, over een 92-jarige Ierse immigrant die terugkijkt op zijn leven. Omdat hij opgroeide met cowboyliedjes en met Broadway musicals, wilde hij het beste daarvan combineren en iets authentieks neerzetten, tegen een achtergrond van traditionele songs. Opvallend is ook de uitgebreide culturele inbreng van de diverse groepen Europese immigranten, van Native Americans en Mexicanen.

Geschiedkundig goed onderbouwd en bijzonder interessant. Prachtig gezongen en gespeeld, door Tom Russell en zijn kleurrijke gasten uit heden of verleden. Dit is inderdaad een indrukwekkend episch gebeuren…  Ja, van harte aanbevolen natuurlijk!

Johanna Bodde Auteur