TG & The Swampbusters, Swamp Tooth Comb

TG & The Swampbusters, Swamp Tooth CombIk geloof eigenlijk niet in het begrip toeval, maar het feit dat ik hier uitgerekend op Bevrijdingsdag een aantal Canadezen moet beoordelen, zet me toch wel een beetje aan het denken. Werden de Canadezen in 1945 met open armen begroet, ook TG and the Swampbusters zijn van harte welkom.

De band bestaat uit Tim ‘TG’ Gibbons (gitaar, harmonica, zang), Swampy Joe Klienfeltr (bas) en Patch (drums). De naam Swampbusters wordt helemaal waargemaakt, want de meeste nummers op Swamp Tooth Comb kenmerken zich door een zompig, broeierig, dreigend en laidback geluid.

De kracht van dit album schuilt in de negen door Tim Gibbons geschreven songs, eigenlijk allemaal prima pareltjes. Swampy Joe en Patch zorgen voor een solide ondergrond, waarop TG zijn songs ten gehore kan brengen. Hij racet niet vingervlug over het fretboard, maar de noten die hij speelt zijn wel allemaal raak. Zeer smaakvol zet hij de korte, puntige solo’s neer. Ook het harmonicaspel is dik in orde. De zang is niet zijn sterkste punt, maar is ook wel voldoende. Af en toe doet zijn manier van zingen wat denken aan Lou Reed en Bob Dylan.

De songs zijn stuk voor stuk de moeite waard. “Bayou Preacher”, het openingsnummer heeft dat broeierige swampy geluid, waar een heerlijke spanning vanuit gaat. Het tweede nummer, met de korte maar krachtige titel “Who Wants To Dance With An Old Ding Dong” is een lekkere luie shuffle, waar het gitaarspel van TC heerlijk tot zijn recht komt. Een stukje country gaat de groep ook niet uit de weg in “Country Side Of Town”. Met “Play Me Some Blues And Keep Is Country” laten ze horen ook een slow blues overtuigend te brengen. Mijn favoriete nummer is “Cornpone”, waarin Gibbons ook een fraai stukje slidewerk laat horen.

Niets aan te merken? Ach, in sommige nummers klinken wat elementen door, welke te herleiden zijn tot werk van collega muzikanten, maar dit valt toch meer onder het creatief omgaan met goede ideeën, dan met jatwerk.

Swamp Tooth Comb is een goed album, dat inmiddels een prominente plaats heeft ingenomen op de cd plank, met een kopie voor in de auto (Independent)

Ton Kok Auteur