Oh! Pears, Wild Part Of The World

Oh! Pears, Wild Part Of The WorldEnigszins theatraal, zo kunnen voordracht en muziek van Corey Duncan wel worden genoemd. En wanneer hij ingetogen klinkt, zoals in het Wild Part Of The World afsluitende Tchaikovsky, dan blijkt hij iets uit diens vijfde symfonie te spelen. Op zijn website noemt hij zowel Neutral Milk Hotel als Chopin. Voorwaar, een juiste omschrijving van de uitersten van de bijzondere muziek die deze man uit Seattle maakt. Hij speelde eerder bij Pattern Is Movement uit Philadelphia. Een ons onbekende groep. Het bij vlagen rijkelijk georkestreerde Wild Part Of The World volgt op de in 2010 verschenen Oh! Pears Fill Your Lungs EP. Duncan mag hier dan een keur aan instrumenten bespelen, het weerhield hem er niet van om zo’n vijftien muzikanten mee te laten spelen. Er hangt een serieus waas over deze wat barokke popmuziek, maar wanneer hij in Natasha zingt over “(…) memories will keep you alive, even now Im watching you die.”, weten we dat het menens is. Het album is dan ook ‘dedicated to the memory of Natasha Rodriguez’. Ze zingt mee in Under The Olive Trees. Langzaam maar zeker grijpt deze muziek ons dan bij de lurven en vallen we ook voor het titelnummer en het meeslepende Under The Olive Trees.

Want deze muziek mag dan door ons als ‘enigszins theatraal’ worden bevonden – zoals we in onze openingszin schreven – ze is ook buitengewoon speels en vitaal. Zeker zo’n heerlijk pianowalsje als Chaconne? En zelfs het zwaar aangestreken Fill Your Lungs dat hierop volgt kent een zwierigheid die op gespannen voet staat met de wat de duistere tekst. Wild Part Of The World is even intrigerend als meeslepend. Het zou ons niet verbazen als dit album langzaam maar zeker zal uitgroeien tot iets werkelijk bijzonders. Alleen, hoe komt hij nu toch aan dat Oh! Pears?

Wim Boluijt Auteur