The Dirty Aces, From The Basement

The Dirty Aces, From The BasementSoms ligt een cd langer op de plank voor een beoordeling dan nodig. Muziek is, wat mij betreft, stemmingsafhankelijk en dan kan het gebeuren dat een cd als ‘From the basement’ pas later doordringt. De Engelse formatie The Dirty Aces blazen je namelijk van je stoel af met stomende (garage)blues/rock die het scherpe van de Black Keys en het zompige van Johnny Mastro & Mama’s Boys samensmelten tot een eigen sound.

Middelpunt is zanger/mondharmonicaspeler Giles Robson die vooral opvalt door zijn soms felle en gevarieerde harpspel en gitarist Filip Kozlowski die er de ene rif en lick na de andere uitgooit met enkele solo’s waar de vonken vanaf spetteren. Het geheel kan natuurlijk niet zonder de ritmesectie bestaande uit Tommy Hull op de bas en Simon Small op de drums. Zij zorgen voor een strak ritme en zware sound, vaak ingeleid door de bas met veel distortion.

Op elk album heb je natuurlijk je favoriete en minder favoriete nummers, op dit album zijn mijn favorieten toch vooral de nummers met veel harp en een vette smerige, baslijn, zoals “Sinnin’ against me” en “Ain’t no forgettin’”en laten die nou net in overtal zijn.

Waar in het begin de cd lang op de plank bleef liggen, staat hij nu vaak op. Dat geeft maar weer aan dat je niet te snel moet oordelen op een eerste indruk, want ook in dit geval blijkt dat je dan veel moois laat liggen.  (V2 Records)

Jan van Eck Auteur