Jordan Officer, I’m Free

Jordan Officer, I’m FreeJordan Officer is een Canadese zanger/gitarist/songwriter, die zijn carrière begon met het spelen in bluesbands. Hij was sideman in veel bands, maar in 1996 begon hij aan een lang avontuur met de Susie Arioli Band, welke door hem en de jazz zangeres met die naam werd opgericht. Hij nam vier albums op met deze groep. In 2010 verscheen zijn eerste solo album, gevolgd door een EP en recent kwam zijn nieuwste cd uit: I’m Free.

Na een periode van country, rock en jazz muziek is hij nu weer helemaal terug bij de blues. De reden hiervoor geeft hij in het gesproken intro van het openingsnummer “At Least I’ve Got The Blues” en zal geen verrassing zijn: zijn vrouw is bij hem weggegaan. Dit gegeven is dan ook een terugkerend thema in de meeste songs. Hoewel Jordan een beperkte zanger is, weet hij toch de boodschap van zijn songs op overtuigende wijze over te brengen. De grote kracht zit echter in het gitaarspel, dat heerlijk bluesy kan klinken, maar soms ook jazzy.

Charley Drayton en Tony Mason wisselen elkaar af achter de drums, Jeff Hill speelt bas op één nummer. De baspartijen zijn verder voor rekening van niemand minder dan Andy Hess (ex-Gov’t Mule). De bas en drums zijn effectief, maar staan wel volledig in dienst van de songs. In sommige nummers hadden ze iets meer naar voren gehaald mogen worden.

De titelsong is een heerlijke slow blues, met gitaarspel om de vingers bij af te likken. “A Night Of Fun” is een van de sterkste nummers van het album, in principe een twaalf maten blues, maar gebracht met een zonnig latin-achtig ritme. “When We Were Just Two” wordt gebracht zonder bassist en dit nummer is overgoten met een Bo Diddley-achtig sausje. In “Two Will Do” laat Jordan horen de jazz prima onder knie te hebben.

Er staan twee covers op het album: de blues klassieker “Ain’t Nobody’s Business” krijgt een prima vertolking, maar aan de begeleiding had wat mij betreft een bas mogen worden toegevoegd. Met alleen gitaar en drums klinkt het soms wel erg dun. De titelsong van de Clint Eastwood’s Western “Hang ‘Em High” is dan weer een van de hoogtepunten van dit schijfje.

Ik moet zeggen dat ik tot voor kort nog nooit van Jordan Officer gehoord had, maar wat mij betreft is deze in eigen beheer opgenomen cd een aangename kennismaking.

Ton Kok Auteur