Anna Coogan & JD Foster, Birth of the Stars

Anna Coogan, The Birth Of StarsBegin vorig jaar woonde ik in Trianon, Nijmegen een optreden bij van Anna Coogan & JD Foster, begeleidt door drummer Willie B en – voor die gelegenheid – meestergitarist BJ Baartmans. Ik was erg benieuwd naar hun samenwerking, gezien de verschillen in muzikale ervaring en – opvatting. Zij, de fijnzinnige, verstilde folk/singer-songwriter met twee prima soloalbums op haar naam, namelijk The Nocturnal Among US uit 2010 (geproduceerd door Mr. Foster) en het prachtige The Wasted Ocean uit 2012. Hij, de eigenzinnige studiorat en oude rot in het vak van songschrijver, multi-instrumentalist en producer van talrijke artiesten. Blij verrast was ik over wat ze die avond te berde brachten. De vaak vervormde, onnavolgbare gitaaringevingen van Foster (toen uitgevoerd door Baartmans) bleken wonderwel te accorderen met de lieftallige, engelenzang van Coogan. Die avond speelden ze alle negen songs van het onlangs verschenen album The Birth of the Stars, hun eerste gezamenlijk tot stand gebrachte product, natuurlijk onder productionele leiding van Mr. Foster zelf.

De aanstekelijke chemie tussen beiden tijdens de live set, vind je ook terug op het album. Waar JD Foster zich redelijk beteugelt in het gebruik van noisy gitaarwerk en andere geluidseffecten, neemt Coogan door haar innemende, naturelle voordracht als vanzelf haar eigen ruimte in. Zodoende ontstaat er een spannende versmelting van neo-traditionele-, progressieve-, tikje psychedelische folkrockpop. Op het met een chachacha-ritme uitgeruste niemendalletje Simple Little Love na, is er sprake van mooie tot heel mooie composities die, door de niet alledaagse inkleuring, hun schoonheid niet onmiddellijk prijsgeven. Maar voor wie het kan opbrengen het album serieus te beluisteren, zal hoogstwaarschijnlijk volop genieten van fraaie muzikale finesses en fijne melancholie, die The Birth of the Stars rijk is. (Independent)