The Whiskey Gentry, Live From Georgia

The Whiskey Gentry, Live From GeorgiaGentry betekent zoiets als ‘De deftige stand’, in combinatie met whiskey dus redelijk apart. Volgens schrijver Hunter S. Thompson (‘Fear and loathing in Las Vegas’, 1971) is ‘the whiskey gentry’ een ‘mix of booze, failed dreams and a terminal identity crisis’. Maar de CD ‘Live from Georgia’ , opgenomen op 16 en 17 augustus 2013 in Athens, Georgia, is bij mij als een zeer positieve donderslag binnengekomen. De band is in 2010 in Atlanta, Georgia, geformeerd door het echtpaar Lauren Staley en Jason Morrow en bestaat inmiddels uit zeven musici, naast Lauren en Jason zijn dat Chesley Lowe op banjo, Sammy Griffith op bas, Price Cannon op drums, Michael Smith op mandoline en Rick Nunan op fiddle. Hun muziek werd door Paste Magazine beschreven als ‘its fingers picking deep into fields of bluegrass with a punk-inspired kick drum’. Deze derde CD sinds 2011 bevat ruim 50 minuten van een hele lekkere, energierijke mengvorm van country en bluegrass, met extra bijdragen van John Keane (‘Uncle Tupelo’, tevens de producer) op pedal steel, Leah Calvert op vocals en verder incidenteel trombone en trompet. Van de 14 nummers schreef de band er tien, er zijn covers van o.m. Bill Monroe (de opener, ‘White house blues’).

Ik ken de twee studio-CDs van de band niet, maar live is de band een openbaring, een verrukkelijke en vrolijke country/bluegrassband. Prachtige, goed gearrangeerde muziek, mooi gespeeld en gezongen. Voor alle fans van country en bluegrass die een beetje energieke meerwaarde kunnen waarderen! Ik hoor daar helemaal bij! Aanrader!!! (Goose Creek Music)

Fred Schmale Auteur