The Wynntown Marshals, The End Of The Golden Age

The Wynntown Marshals, The End Of The Golden AgeDe uit Edinburgh, Schotland afkomstige The Wynntown Marshals hebben onlangs hun derde CD The End Of The Golden Age in de schappen laten zetten. In 2013 zag ik de band voor het eerst echt live aan het werk, tijdens het jaarlijkse Blue Rose Christmas feestje. De voorganger, The Long Haul, verscheen in datzelfde jaar op Blue Rose Records.

Op het erg fraaie The End Of The Golden Age hoor ik meteen dat de band niet stil gezeten heeft. Hun eigenzinnige Schotse blik op het alt country genre heeft een enorme vogelvlucht gemaakt. De harmony vocals klinken veel verzorgder dan op beide voorgangers. Wat ook opvalt is de prominente rol die Richie Noble op toetsen heeft gekregen. In nagenoeg alle nummer zweeft dat subtiele geluidje in de rondte. Het gitaarduelisme tussen zanger gitarist Keith Benzie en Ian Sloan overtreft deze keer mijn stoutste verwachtingen. Als songs als Being Lazy en het daarop volgende Red Clay Hill langskomen, voel je gewoon dat dit album niet meer teleur kan stellen. Better Than Yesterday, The Girl On the Hill en Metagama, beste vrienden deze songs hebben onherroepelijk een Ozark Mountain Daredevils countryrock feel. Tja, en zoals jullie willigt weten lust ik daar wel pap van.

Herinneringen en nostalgisch verlangen kruipen op The End Of The Golden Age dicht tegen elkaar aan. Het resultaat is een prachtige alt country plaat, die we zeker terug zullen zien op de diverse jaarlijstjes van dit jaar. The Wynntown Marshals in deze vorm spelen Champions league. (Blue Rose Records)

28 mei, 2015 Leiden in Qbus
31 mei 2015 Enschede in Nix & Meer
01 juni 2015 Jeugdcentrum KARO Wesel (D)

Jan Janssen Auteur