Kevin Breit (Feat. Rebecca Jenkins), Ernesto & Delilah

Kevin Breit (Feat. Rebecca Jenkins), Ernesto & DelilahKevin Breit never plays the same thing once, aldus een slimme woordspeling van Hugh Laurie, muzikant en acteur in de serie ‘House’. Kevin is zo’n artiest die bij zijn collega’s veel beter bekend is, dan bij het grote publiek. Jazz, blues, wereldmuziek, hij draait er zijn hand niet voor om. Als gitarist werkte deze Canadees met o.a. Norah Jones, Rosanne Cash, K.D. Lang en Amos Lee. Maar… hij speelt ook zeer verdienstelijk mandoline, wat hij al eerder liet horen op zijn album ‘Field Recording’.

Nu komt hij met het uiterst luxueus verpakte dubbel-album ‘Ernesto and Delilah’. De ‘Ernesto’ disc bevat instrumentale muziek, gecomponeerd door de Braziliaan Ernesto Ciari, die in 1972 zelfmoord pleegde. Zoon Romero was nauw betrokken bij deze opnames en verschafte aanvullende informatie over de tumultueuze relatie van zijn ouders. Kevin Breit zélf is niet te horen op deze disc, alle Portugees getitelde stukken worden gespeeld door de Upper York Mandolin Orchestra (mandolines, mandola’s, mandocello’s, bas en percussie), met als gasten percussionist Cyro Baptista en Grégoire Maret op harmonica, die als fluit klinkt in de solo van “Uma Longa Escalada”. De muziekstijl gaat van klassiek (componisten circa 1900) tot (avant garde) jazz tot latin. Mijn favoriete, prachtig opgebouwde nummer “Santo Antônio” danst richting traditionele Braziliaanse muziek, met castagnetten op de achtergrond. Bijzonder. De mandoline kan een nerveus instrument zijn, maar niet hier!

De ‘Delilah’ disc bestaat uit duetten van Kevin Breit met zangeres en actrice Rebecca Jenkins in de hoofdrol. Dit is origineel door Kevin geschreven werk. Hij ontmoette zijn zangpartner tijdens een evenement in Toronto, ter ere van Joni Mitchell. Rebecca heeft een lieve meisjesachtige stem, die het perfecte contrast vormt met Kevin’s wat ruwe, hese klank. Voor de begeleiding tekende het Upper York Mandolin Quartet, let op: getalenteerde Kevin Breit bespeelt (meesterlijk) twee mandolines, de mandola en mandocello, vergezeld door een bassist en percussionist.

Dit is betoverende muziek in al zijn variaties, er zijn invloeden uit het hele stijlen spectrum hoorbaar. De teksten bevinden zich ergens tussen moderne poëzie en werk van Tom Russell, Warren Zevon, Tom Waits en Johnny Dowd. Een experimentele collectie songs. Kevin Breit doet alles op z’n eigen manier, als singer-songwriter heeft hij een intense, persoonlijke aanpak. Rebecca voegt het lieflijke element toe, dat de muziek wat toegankelijker maakt voor fans van alternatieve folk en altcountry noir. Maar dan valt er nog genoeg te ontdekken bij ‘the beauty and the weird mandolin master’! (Independent)

Johanna Bodde Auteur